В Україні є всі можливості для ліквідації проявів непрямої дискримінації внутрішньо переміщених осіб під час виборчого процесу. Повноцінний Державний реєстр виборців, відсутність масових проблем із документами громадян та густозаселених ізольованих поселень – це умови, які недоступні багатьом іншим країнам із внутрішнім переміщенням. Про це заявив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев під час круглого столу «Політична участь внутрішньо переміщених осіб» 18 жовтня у Йорданії.

Захід організував Глобальний кластер з питань захисту, офіс Верховного Комісара ООН з питань прав людини та Картер центр у місті Амман (Йорданія).

Україну на заході репрезентували аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев і представник Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) Гаральд Єпсен.

Аналітик ОПОРИ презентував огляд ситуації із політичними правами внутрішньо переміщених осіб в Україні та акцентував увагу учасників обговорення на можливостях та перешкодах для повного забезпечення виборчих прав ВПО в Україні.

«Ситуація із забезпеченням прав внутрішньо переміщених осіб в різних країнах дуже сильно відрізняється. Після фахового і комплексного обговорення між представниками різних країн у мене склалося враження, що в Україні нема суттєвих перешкод для усунення усіх проблем для забезпечення політичних прав українських громадян, які перемістилися із зони конфлікту. У своєму виступі я звертав увагу на низку порушень стандартів та конституційних положень щодо прав  внутрішньо переміщених осіб в Україні. Але, у свою чергу, Україні вдалося уникнути виникнення самоізольованих спільнот внаслідок внутрішнього переміщення, що притаманно багатьом  іншим країнам», - сказав Клюжев.

Інші учасники обговорення часто зверталися до української ситуації з ВПО, як у позитивному, так і в негативному аспекті. Як засвідчив круглий стіл, міжнародна спільнота активно слідкує за розвитком подій в Україні щодо забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб.

Олександр Клюжев також презентував законопроект №6240 щодо забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та трудових мігрантів.

«Ми домовились продовжити обмін підходами та ідеями щодо забезпечення виборчих прав ВПО, оскільки колег дуже зацікавив досвід України», - додав він.

За його словами, ОПОРА звертала увагу на необхідність закликати держави забезпечити належну реєстрацію внутрішньо переміщених осіб. Відсутність повної і достовірної  статистики щодо кількості переселенців дуже часто є політичною відмовкою для бездіяльності посадових осіб. Крім цього, надана рекомендація щодо чіткого розділення формального статусу ВПО та мешканців тимчасово окупованих чи конфліктних територій для чіткої ідентифікації проблем та інтересів цих груп.

У своєму виступі представник IFES Ukraine Гаральд Єпсен підкреслив  важливість участі у виборах ВПО для забезпечення їхньої маргіналізації як суспільної групи.

«Політичний голос внутрішніх переселенців необхідний для того, щоб зробити уряди більш чутливими та відповідальними, у тому числі стосовно становища, послуг та рішень для ВПО. Забезпечення виборчих прав ВПО у їхньому регіоні походження чи поточному розташуванні є ключовим компонентом довготривалого рішення для врегулювання ситуації із внутрішнім переміщенням. Реалізація таких прав на практиці є складним та політично чутливим процесом, що вимагає від держав системності та компетентності», - зазначив він.

Представники ОПОРИ та ІFES Ukraine також продемонстрували учасникам глобального круглого столу інформаційно-просвітницькі ролики щодо прав ВПО, які виготовила партнерська організація Громадський холдинг «Група Впливу».