Центральна виборча комісія вивчає питання відтермінування призначення перших місцевих виборів в об'єднаних територіальних громадах. Про це повідомила голова ЦВК Тетяна Сліпачук під час засідання 8 жовтня.

Нагадаємо, що 9 серпня Центральна виборча комісія звернулась до Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо надання роз’яснень стосовно наявного законодавчого регулювання організації і порядку проведення всеукраїнського та місцевих референдумів в Україні, можливості, враховуючи положення частини другої статті 6 Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми», призначення в установленому законом порядку Центральною виборчою комісією перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об’єднання територіальних громад, добровільного приєднання до об’єднаної територіальної громади, а також за необхідності внесення відповідних змін до законодавчих актів з метою усунення правових колізій та неузгодженостей.

За її словами, роз’яснень від Комітету з питань правової політики та правосуддя, за якими звертався попередній склад Комісії, не надходило.

Наразі у Центральній виборчій комісії знаходяться на розгляді 132 звернення обласних державних адміністрацій щодо призначення виборів депутатів у 86 сільських, 25 селищних та 21 міській радах та відповідних сільських, селищних, міських голів у 22 областях України, крім Закарпатської та Харківської.

Крім того, на розгляді перебувають 46 звернень ОДА щодо призначення додаткових виборів депутатів у 18 областях.

«Сьогодні це питання підняте як нагальне не тільки на рівні громадськості, а й підтримано на рівні голови держави, іноземних партнерів та представництв посольств «Великої сімки». Комісія в нинішньому складі приступила до вивчення цього питання, визначення членів ЦВК, відповідальних за регіони. Ми намагатимемось якнайшвидше вирішити це питання», - сказала Тетяна Сліпачук.

Також під час засідання Комісія визнала обраним народним депутатом Олександра Гулака, оскільки член ЦВК Тетяна Юзькова склала мандат народного депутата.

Крім того, ЦВК внесла зміни складу тендерного комітету, до якого увійшли заступник голови ЦВК Євгеній Радченко та члени Комісії Михайло Вербенський та Леонтій Шипілов, а також представники Секретаріату та Служби розпорядника Державного реєстру виборців.