У четвер, 4 жовтня, під Києвом (село Гатне) почалося 5-денне навчання для тренерів із залучення громадян до процесу прийняття рішень. Тренінг відбувається в межах проекту «Відповідальне управління громадою», що впроваджує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

20 учасників - майбутніх тренерів - з різних регіонів України пройдуть навчання, аби в подальшому реалізовувати свої знання на практиці та передавати їх представникам об’єднаних територіальних громад у 24 областях.

Своїми знаннями та досвідом з учасниками тренінгу діляться експерти з України та Польщі, а досвідчені тренери спрямують отримані знання в правильне русло.

«Метою тренінгу для тренерів є підготувати групу професійних тренерів, які можуть проводити навчальні заходи для підвищення якості залучення громадян до процесів ухвалення рішень, організації та проведенні публічних консультацій на рівні територіальних громад, враховуючи процес децентралізації. Адже успіх передачі влади на місцевий рівень залежить як від влади, так і від готовності громади брати на себе відповідальність за дані зміни на місцевому рівні. Участь – це найвищий порядок залучення громадськості. У процесі участі громадськості відбувається обмін інформацією між місцевою владою та громадянами», - зазначає керівниця проекту «Відповідальне управління громадою».

traning tot6

Під час тренінгу майбутні тренери детальніше обговорять питання громадянської участі, цілі та теми публічних консультацій, їх етапи та основні підходи до дизайну, бар’єри та труднощі з боку учасників та організаторів консультацій, дізнаються про техніки залучення громадян до прийняття рішень, а також про тренди в громадській партисипації в Польщі та Україні і особливості та підходи неформальної освіти.

Довідково:

Проект «Відповідальне управління громадою» впроваджується Громадянською Мережею ОПОРА у співпраці з Фундацією «Лабораторія соціальних досліджень та інновацій «Сточня» (Польща) та ГО «Подільська агенція регіонального» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».