Напередодні президентських та парламентських виборів перед новим складом Центральної виборчої комісії стоятимуть певні виклики, тому для цього органу важливо здобувати довіру. Про це йшла мова під час консультацій «Першочергові кроки для нової ЦВК або як здобути довіру», які пройшли у п’ятницю, 28 вересня.

Участь у заході взяли 3 з 16 членів Центральної виборчої комісії, представники українських та міжнародних організацій, посольств.

Як зазначила голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, дуже часто в публічних і непублічних дискусіях говорили, що нова ЦВК повинна стати рушієм або адвокатом тих змін, які стосуються інституційних інновацій, виборчого законодавства і виборчих процесів.

«Ми переконані, що вкрай важливо здобувати довіру для цього органу, зважаючи на тривалий шлях і велику кількість конфліктів навколо теми переобрання комісії, навколо кандидатів, які подавались. Довіра – це відкритість у сприйнятті того, що очікує експертне та громадянське суспільство, це прозорість та підзвітність діяльності, тому що до виборів залишилось вкрай мало часу, а цю довіру доведеться будувати після значної кількості конфліктів навколо процесу переобрання», сказала Ольга Айвазовська.

Оля 28.09.2018

Керівник адвокаційного відділу Реанімаційного пакету реформ Андрій Гевко додав, що проактивна позиція та фаховість нових членів Центральної виборчої комісії можуть зробити більш експертними рішення, які прийматиме парламент.

«Перед нами стоять виклики в роботі Комісії у зв’язку з тим, що за півроку нас чекають президентські вибори, далі в нас будуть парламентські вибори. І ми знаємо, що зараз триває робота в комітеті над Виборчим кодексом. Вже відбулось 19 засідань цієї Робочої групи, яка розглядає поправки. Дуже важливо, щоб новообраний склад Центральної виборчої комісії також долучився до цієї роботи», зазначив Андрій Гевко.

Гевко 28.09

За словами директора Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні Пітера Ербена, ЦВК не може бути відповідальною за реалізацію важливих законодавчих реформ, але є багато речей, які може досягти саме ЦВК навіть попри їхню відсутність.

«Ми хочемо, щоб новий склад ЦВК модернізував комісію як інституцію та виборчий процес зокрема. Ми також сподіваємось, що ЦВК зробить революцію в публічній дипломатії та перетворить інституцію в сучасний прозорий та консультативний орган. Ми хочемо побачити, як ЦВК через свою відкритість відновить довіру українських громадян, що є фундаментальною засадою демократії цієї прекрасної країни», сказав Ербен.

Пітер 28.09.2018

Під час заходу було презентовано Дорожню карту реформ для ЦВК, підготовлену громадськістю.

«Я переконана, що всі присутні тут потенційні друзі оновленої Центральної виборчої комісії будуть сприяти в реалізації цих кроків, допомагати з ресурсами, з ідеями, з експертами, тому що в частині експертизи дуже важливо залучати тих, хто має глобальне бачення і досвід», зазначила Ольга Айвазовська.

Зокрема внутрішні реформи ЦВК передбачають:

  • Запровадження довгострокового та оперативного планування в діяльності ЦВК
  • Забезпечення прозорості та інклюзивності в роботі ЦВК
  • Забезпечення кібербезпеки у виборах
  • Підвищення професіоналізму в адмініструванні виборів
  • Децентралізація повноважень ЦВК
  • Оптимізація зовнішніх комунікацій із зацікавленими сторонами
  • Удосконалення процедур врегулювання виборчих спорів
  • Посилення власної ролі у просуванні реформи виборчого законодавства

Члени ЦВК, у свою чергу, виділили основні проблеми та пріоритети роботи нового складу Центральної виборчої комісії.

«Спонукаю колег закликати наш законодавчий орган, щоб в Україні нарешті з'явилось стале виборче законодавство, з яким можна працювати. Нам потрібна база, на якій ми будемо працювати», зазначила Катерина Махніцька.

Махніцька 28.09.2018

«Ключовий блок – безпека, кібербезпека, безпека роботи комісій, безпека супроводу підведення підсумків виборів. Друге – налагодження довіри між Центральною виборчою комісією та іншими суб’єктами виборчого процесу до самої Центральної виборчої комісії. Третє – професіоналізація роботи. І звичайно запропоновані ідеї, які ми озвучували, щодо експертної ради», сказав Леонтій Шипілов.

Шипілов 28.09.2018

«Перше, щоб я зробив, і це було б хорошою темою для першого засідання експертної ради, – це визначення переліку загроз, які можуть очікувати Україну напередодні президентських виборів, визначення способів реагування на ці загрози, розписування строків ціни  реакції на ці загрози, відповідальних органів. Саме в такий спосіб може ефективно і швидко налагоджуватись комунікації між іншими органами влади», додав Євгеній Радченко.

Радченко 28.09.2018

Присутні представники українських і міжнародних організацій та посольств висловили свої пропозиції та побажання щодо діяльності оновленого складу ЦВК.

«Я хотів би, щоб відношення до ЦВК було іншим. Щоб це було відношення довіри, а це можна зробити, не зупиняючи ідею, час якої настав», відзначив директор з питань науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук.

«З моєї точки зору точно не вистачало протягом всіх цих років більш активної позиції ЦВК не лише по створенню експертних рад, але і взагалі по визначенню певних спірних моментів чи шляхом рекомендацій, чи в інший спосіб чітко заявити позицію, яка була би зрозуміла наперед всім учасникам виборчого процесу», сказав директор Центру демократії та верховенства права Тарас Шевченко.

«Вже не вийде так, що у нас Центральна виборча комісія складається з 15 чи 17 осіб, і лише декілька членів готові працювати з суспільством, з засобами масової інформації чи працювати з іншими суб’єктами цього процесу. Сам процес ЦВК через політичні обставини був скандальним, тому тут багато зусиль має бути прикладено для не те що відновлення довіри, а сприйняття з боку потенційних кандидатів, суспільних груп і таке інше», додав аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев.

Клюжев 28.09.2018

Координатор проектів ОБСЄ в Україні Євген Побережний запропонував, що новому складу ЦВК можна зробити зараз:

«Це такі прості та зрозумілі речі, як підведення підсумків після кожних виборів, оцінка власної роботи, вироблення якихось вивчених уроків. На жаль, Центральна виборча комісія дуже пасивно вела себе в цьому аспекті».

Виконавча директорка громадського холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ» Тетяна Дурнєва висловила очікування щодо чітких кроків належного забезпечення виборчих прав громадян, які мають виборчу адресу на тимчасово окупованих територіях.

Дурнєва 28.09.2018

Представники громадських організацій також висловили сподівання, що наступна зустріч відбудеться вже у стінах Центральної виборчої комісії, а самі члені будуть відкриті для діалогу. 

Повна відеотрансляція заходу