Більше 60% українців стали свідками виборчих правопорушень, зокрема порушень правил передвиборчої агітації. Подібні порушення часто залишаються безкарними, що допоможе змінити законопроект №8270. Про це розповіла представниця ОПОРИ 20 вересня, у перший день роботи IV Львівського форуму кримінальної юстиції.

«За результатами експертного опитування Ради Європи, 68% респондентів не задоволені чесністю виборів. Як засвідчували фокус-групи, під чесністю учасники розуміють відсутність порушень. Більше ніж 60% українців стали свідками виборчих правопорушень, зокрема порушень правил передвиборчої агітації. Для того, аби подібні порушення не залишались безкарними, експерти Громадянської мережі ОПОРА у співпраці з представниками Головного слідчого управління Національної поліції розробили законопроект №8270», – наголосила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба.

Вона розказала про основні новації законопроекту, а також презентувала досвід за результатами моніторингу ОПОРИ щодо притягнення до відповідальності за виборчі злочини на виборах 2014 та 2015 років.

У процесі дискусії учасники з’ясовували причини недовіри до правоохоронних органів. Серед причин підкупу виборців визначили бідність і зневіру виборців у чесності виборів.

Загалом сьогодні протягом Форуму розглядали питання щодо проблем забезпечення невідворотності покарання під час виборів, перспектив антикорупційної політики в Україні, концепції реформування законодавства про публічні правопорушення, порушення професійних стандартів засобами масової інформації під час виборчих кампаній, використання адміністративного ресурсу, проблему з кваліфікацією в якості виборчого порушення кримінальних проваджень проти кандидатів на виборах чи обшуки юридичних осіб, що пов’язані з кандидатами.

Також згадали й про проблему дискримінації в реалізації виборчих прав внутрішньо переміщених осіб на місцевих виборах. Так, один з учасників дискусії, проректор Луганського державного університету внутрішніх справ імені Едуарда Дідоренка Микола Карчевський зауважив, що запровадження такої дискримінації також мало би бути покаране.

«Ми говоримо про притягнення до відповідальності дрібних виконавців, але не говоримо про позбавлення виборчого права півтора мільйона виборців і відповідальність за це порушення», – зазначив він.

Нагадаємо, IV Львівський форум кримінальної юстиції триватиме 20-22 вересня. Захід відбувається за підтримки Координатора проектів в Україні ОБСЄ.