Верховна Рада України оновила склад Центральної виборчої комісії, звільнивши старих членів та затвердивши кожного кандидата на посаду члена ЦВК. Відповідне рішення підтримали депутати під час засідання 20 вересня.

Так, Верховна Рада 278 голосами звільнила з посад 13 чинних членів ЦВК, строк повноважень яких закінчився. Після цього депутати розпочали обговорення кандидатур.

«Головний принцип, які дотримувався президент України під час консультацій щодо кандидатів на посади членів Центральної виборчої комісії? – це повне оновлення ЦВК. Серед представлених кандидатур жоден не працював у минулому складі Центрвиборчкому», зазначила представниця президента України у Верховній Раді Ірина Луценко.

Як зазначив голова Комітету Руслан Князевич, народні депутатки Ірина Єфремова та Тетяна Юзькова не зможуть сьогодні прийняти присягу членів ЦВК, оскільки спочатку їм необхідно скласти мандати.

В свою чергу, Юзькова та Єфремова згідно з регламентом заявили про можливий конфлікт інтересів під час голосування, зазначивши, що не будуть голосувати за свої кандидатури.

«Всі ті зусилля, які я буду направляти на роботу в Центральній виборчій комісії, будуть стосуватись відновлення чесної та правдивої роботи і, безумовно, відновлення виборів в ОТГ», зазначила Єфремова.

«Надзвичайно важливо, що ЦВК – це колегіальний орган. Нам потрібна буде спільна позиція, щоб змінити рішення щодо виборів в ОТГ. Але ми впевнені, що вибори в ОТГ будуть відбуватись, буде змінено внутрішній порядок ЦВК, яким визначається, що вибори будуть призначатись у будь-який період. Тому сподіваюсь, що вибори таки будуть призначені», сказала кандидатка від фракції «Народний фронт» Наталя Бернацька.

Представник фракції «Самопоміч» Руслан Сидорович у своєму виступі зазначив, що прийнятий закон про збільшення членів ЦВК був прийнятий з порушеннями, однак парламент повинен прийняти рішення щодо оновлення складу ЦВК. 

«Але на сьогоднішній день у парламенту немає іншого виходу, як виконати обіцянку, з якою ми всі шли на вибори і яку ми вимагали від президента протягом 4 років. Оновлення складу Центральної виборчої комісії. Її якісна робота визначатиме майбутню легітимність виборів президента та парламенту. Я звертаюсь до кандидатів у члени ЦВК: незалежно від того, яку політичну силу ви представляєте, ви маєте пам'ятати, що маєте служити українському народу, а не тим політичним силам, які вас делегували», сказав він.

Депутат від «Опозиційного блоку» Олександр Долженков звернувся до майбутніх членів ЦВК з вимогою забезпечити виборчі права внутрішньо переміщених осіб.

«Позбавлення права їх можливості голосувати – це ненормальна ситуація, яка складається в країні», зазначив він.

«Я хотів би звернутись до членів ЦВК. На вас буде величезна відповідальність не перетворитись на ЦВК зразка 2004 року», додав депутат від ВО «Батьківщина» Іван Крулько.

Голова фракції «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов закликав згуртуватись та прийняти рішення щодо зміни складу ЦВК.

Голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко також підтримав зміну складу ЦВК.

«Від того, хто буде членом ЦВК, залежить доля голосів, які люди будуть віддавати на виборчих дільницях. Надзвичайно важливо, щоб це був незаангажований, чесний, об’єктивний, моральний і відповідальний склад Центральної виборчої комісії», сказав він.

Віктор Бондар, голова депутатської групи «Партія «Відродження», додав:

«Я сподіваюсь, що ми закінчимо цю епопею і поставимо крапку, і сьогодні буде обрано новий склад Центральної виборчої комісії, який має почати системно працювати і дати можливість країні провести всі вибори».

«Я вважаю, що новий склад ЦВК, який буде проголосований, буде працювати не на чиїсь політичні інтриги, а буде працювати на український народ», виступив голова депутатської групи «Воля народу» Ярослав Москаленко.

В результаті парламент проголосував за усі запропоновані кандидатури:

Алла Басалаєва – 280 голосів

Наталія Бернацька – 307  голосів

Михайло Вербенський – 286 голосів

Андрій Євстігнєєв – 309 голосів

Ірина Єфремова – 307 голосів

Ольга Желтова – 305 голосів

Олег Конопольський – 288 голосів

Світлана Кустова – 306 голосів

Ольга Лотюк – 296 голосів

Віталій Плукар – 302 голосів

Євгеній Радченко – 289 голосів

Тетяна Сліпачук – 317 голосів

Леонтій Шипілов – 308 голосів

Тетяна Юзькова – 307 голосів.

Нагадаємо, на сьогодні строк повноважень 13 з 15 членів Центральної виборчої комісії добіг кінця.  3 червня 2016 року Петро Порошенко вже вносив до Верховної Ради подання на звільнення 12 із 15 членів ЦВК та призначення 11 нових, але до голосування в парламенті тоді так і не дійшло. 23 січня 2018 року Президент України підписав подання на призначення нових членів ЦВК. У своїй заяві Громадянська мережа ОПОРА схвально оцінила завершення політичних консультацій між Президентом України, депутатськими фракціями та групами Верховної Ради України щодо кандидатур і розблокування процесу ротації складу ЦВК. Але також висловила розчарування тим, що політичні суб'єкти протягом попередніх консультацій не досягнули належного компромісу щодо формування політично збалансованого складу ЦВК шляхом врахування пропозицій усіх без винятку депутатських фракцій та груп.

Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя 18 квітня рекомендував парламенту звільнити 13 чинних членів Центральної виборчої комісії, строк повноважень яких закінчився, та визначитись шляхом голосування щодо внесених Президентом України 14 кандидатур у члени ЦВК.

17 вересня спікер Андрій Парубій зареєстрував законопроект №9090, яким передбачається збільшення складу ЦВК з 15 членів до 17-ти. 18 вересня парламент підтримав цей законопроект, однак частина депутатів заявила, що документ прийнято з порушенням регламенту. В той же день Президент України Петро Порошенко підписав законопроект.

Додамо, що Громадянська мережа ОПОРА підготувала матеріал про всіх кандидатів у члени Центральної виборчої комісії, а також таймлайн щодо того, як впродовж останніх трьох років відбувалася дискусія про ротацію ЦВК.