Верховна Рада на засіданні 18 вересня підтримала законопроект №9090 про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про Центральну виборчу комісію», якою кількісний склад ЦВК змінюється з 15 осіб на 17. Однак частина депутатів вважає, що рішення в майбутньому може бути оскаржене через недотримання регламенту.

Так, спікер Андрій Парубій зареєстрував законопроект 17 вересня. За його словами, прийняття такого рішення дозволяє у четвер пройти процедуру оновлення складу ЦВК.

Комітет з питань правової політики та правосуддя під час засідання 18 вересня рекомендував парламенту прийняти законопроект. За відповідне рішення проголосували 12 з 20 присутніх на засіданні депутатів.

18 вересня парламент 236 голосами підтримав законопроект Парубія, тим самим збільшивши кількість членів ЦВК з 15 осіб до 17-ти.

Представники Громадянської мережі запитали у депутатів, чи є підстави для оскарження такого рішення Ради, оскільки частина депутатів заявила про недотримання регламенту та неможливість внесення альтернативних законопроектів до проекту №9090.

Як зазначив Руслан Сидорович, вирішувати питання ЦВК необхідно у правовий спосіб, щоб не поставити під сумнів роботу майбутнього складу.

«Що викликає серйозне занепокоєння? Всім відома практика Конституційного Суду, яка полягає у тому, що Конституційний Суд визнавав закон про мову, про референдум неконституційним з мотивів порушення регламенту. Оскільки Верховна Рада є органом державної влади, який повинен діяти в межах Основного закону. Якщо ми не витримуємо строк внесення альтернативного законопроекту, якщо ми не витримуємо строк ознайомлення з законопроектом, ми ставимо під сумнів конституційність подальших кроків щодо оновлення Центральної виборчої комісії. Коли ми говоримо про такий важливий орган, як Центральну виборчу комісію, ми ризикувати такими речами не можемо. Країна чекала чотири роки, почекайте ще два-три тижні, щоб ми витримали формальну, але важливу складову. Я не вважаю, що це є великою проблемою», – сказав він. 

За словами Леоніда Ємця, самий простий з юридичної точки зору спосіб оновлення ЦВК – внесення президентом подання, яке відповідає закону, а саме подання на 13 кандидатур.

«Президент як єдиний суб’єкт подання міг півроку як це зробити. Верховна Рада би знайшла голоси для прийняття рішення відповідно до закону. Оскільки президент цього до сих пір не зробив, парламент шукає достатньо єзуїтські способи для того, щоб це питання врегулювати у більш-менш законний спосіб. Сьогодні є законопроект про збільшення членів ЦВК до 17-ти, тим самим, очевидно з метою задовольнити те подання, яке сформував президент до цього, доповнивши його необхідними кандидатурами для, я сподіваюсь, підтримки рекомендацій ПАРЄ. Але вже можу констатувати, що процедура порушена. Це призведе в подальшому до оскарження і швидше за все, за скасування цього закону. Бо законопроект було подано буквально вчора і строк для подачі альтернативного законопроекту, передбачений регламентом Верховної Ради, становить 14 днів, і вже не дотримано. Від двох депутатів на комітеті прозвучало, що будуть правки до цього законопроекту, і ставити його на голосування в цілому теж було б порушенням закону. Я прогнозую, що цей законопроект можна буде оскаржити навіть після його підписання і впровадження в життя. І Конституційним Судом є підстави для визнання його прийнятим з порушенням Конституції. І може виникнути потреба до повернення Центральної виборчої комісії до минулого складу», – сказав Ємець.

Як відзначив нардеп Олександр Черненко, кілька депутатів озвучували свої позиції щодо можливості оскарження рішення, однак невідомо, чи будуть вони реалізовані.

«Сьогодні можна знайти багато причин для подання. І подача альтернативного законопроекту до цього законопроекту може бути як тролінг. Ми розуміємо, що ця цифра обґрунтована. Будь-які альтернативні законопроекти – це право будь-якого депутата, але вони виглядатимуть як затягування процесу. Я би закликав депутатів вийти з цього правового тупика, оновити склад ЦВК і піти далі організовувати президентські та парламентські вибори», – сказав Черненко.

Додамо, що 18 вересня депутати Альона Шкрум, а також Ігор Шурма та Михайло Папієв внесли два окремих проекти Постанов про скасування рішення Верховної Ради щодо збільшення складу Центральної виборчої комісії №9090-П та №9090-П1. У документах вони зазначили, що були позбавлені внести свої зауваження щодо законопроекту, оскільки Комітет рекомендував прийняти законопроект у цілому. Крім того, як зазначено у пояснювальних записках до проектів, депутати були позбавлені можливості внести альтернативні законопроекти.

Нагадаємо, на сьогодні строк повноважень 13 з 15 членів Центральної виборчої комісії добіг кінця. 1 червня 2014 року завершився термін повноважень 12 з 15 членів ЦВК, а 3 лютого 2017 року – ще одного члена комісії. Натомість 1 квітня 2014 року новообрані члени Центральної виборчої комісії Катерина Махніцька (дівоче прізвище Березюк) та Олег Діденко склали присягу в парламенті. 3 червня 2016 року Петро Порошенко вже вносив до Верховної Ради подання на звільнення 12 із 15 членів ЦВК та призначення 11 нових, але до голосування в парламенті тоді так і не дійшло. 23 січня 2018 року Президент України підписав подання на призначення нових членів ЦВК – 14 кандидатур.