У трьох об’єднаних територіальних громадах представники місцевої влади та громадські активісти з допомогою представників ОПОРИ та польських експертів удосконалюватимуть свої знання та здобуватимуть новий досвід щодо активного залучення мешканців до процесів прийняття рішень через проведення публічних консультацій.

24-25 липня відбулася робоча зустріч експертів ОПОРИ та «Сточні» в рамках проекту «Практичний курс громадських консультацій», що впроваджується Громадянською Мережею ОПОРА за підтримки Фундації «Лабораторія Досліджень та Суспільних Інновацій «Сточня» (Польща).

Польські експерти Марія Ягачак та Войцех Сурава розповіли, що для «Сточні», яка вже понад 15 років успішно втілює проекти з партисипації та соціальні дослідження в Польщі, це перший закордонний проект. До цього публікації «Сточні» викликали значний інтерес в українського громадського сектору, зокрема, була перекладена низка навчальних матеріалів про бюджет участі та принципи залучення мешканців до прийняття рішень, але цей спільний проект з ОПОРОЮ є першою спробою безпосередньої роботи з українськими громадами. Саме тому для забезпечення відповідної якості процесу й була організована робоча зустріч для обміну досвідом і знаннями з українськими експертами та напрацювання плану подальшої роботи в громадах.

Проект охоплюватиме три громади: Барську і Северинівську Вінницької області та місто Дубно Рівненської області. Місцева влада та активісти Дубна, Бару і Северинівки виявили бажання навчитися проводити публічні консультації. Важливо, що мова тут йде не про поверхневе ознайомлення із новою учасницькою практикою, а про поглиблене навчання з практичним компонентом впровадження консультацій в громаді.

Проект триватиме півроку: наприкінці серпня відбудеться перша зустріч експертів з представниками локальних адміністрацій вищезазначених громад для окреслення тем, що потребують публічного обговорення, та аналізу контексту ситуації для підбору ефективних партисипативних інструментів, які допоможуть залучити мешканців до прийняття рішень на відповідних рівнях.

Для досягнення кращого ефекту від навчання, значна відповідальність буде покладена й на самоуправління: у ході «домашньої роботи» вони повинні будуть самостійно, але за порадами експертів, визначити цілі, можливі труднощі та зацікавлені сторони публічних консультацій. Саме ця інформація ляже в основу Індивідуального плану проведення консультацій – унікального інструменту, який «Сточня» розробила в ході довготривалого проекту «Простір для участі» для 25 польських гмін. Після затвердження Індивідуального плану (який також включає бюджет і узгодження порядку проведення публічних консультацій згідно українських юридичних норм), експерти з ОПОРИ допомагатимуть у втіленні процесу на практиці.

Під час робочої зустрічі експерти не лише обмінялися знаннями про різноманітні інструменти фасилітації громади, що застосовуються в Україні та Польщі, а й обговорили актуальні тренди розвитку громадянського суспільства в обох країнах. Це такі проблеми як  включення пасивних суспільних груп до процесів прийняття рішень (для Польщі особливо актуальною є молодіжна інертність); постійні законодавчі зміни, на які мусять зважати активісти та організатори партисипативних практик; пошук нових інструментів заохочення та взаємодії, а також потреба подолання конфліктів у локальних середовищах.

IMG 20180724 1037121 1

На підтвердження цих аргументів, спеціалістка «Сточні» Марія Ягачак продемонструвала результати загальнопольського дослідження рівня громадянської участі BEKS, проведеного у 2016 році (звіт з попереднього дослідження 2011 року), які свідчать і про низьку вмотивованість участі, і про недовіру та небажання взаємодіяти задля змін на локальному рівні. Експерти обох країн погодилися, що все це є наслідком відсутності елементарної інформації про можливості участі та низької компетенції організаторів, що можна побороти лише поступовим впровадженням якісних партисипативних практик та поширенням інформації про успішний досвід серед інших громад.

Така співпраця польсько-української експертної групи не завершується лише трьома громадами Рівненщини та Вінниччини: цей проект, по суті, є першим практичним напрацюванням сталої моделі проведення публічних консультацій, яка буде запропонована ОТГ по всій Україні в рамках освітнього проекту «Відповідальне управління громадою» за фінансової підтримки GIZ.

Протягом осені-зими 2018/2019 року ОПОРА та «Сточня» продовжать адвокацію публічних консультацій в громадах. Зокрема підготують тренерів для навчання 720 представників ОТГ по всій Україні основам процесу, поділяться напрацьованою моделлю публічних консультацій на круглому столі та спеціалізованому форумі, а також представлять низку методичних матеріалів про публічні консультації та успішні практики залучення громади до прийняття рішень.