Сьогодні робоча група щодо Виборчого кодексу не змогла зібратись на засідання таким складом, аби розпочати розгляд поправок. Про це повідомляють присутні на засіданні представники Громадянської мережі ОПОРА.

На сьогоднішнє засідання, що не відбулось, прийшли 2 народні депутати – Руслан Сидорович (головуючий) та Юрій Левченко. А також співавтор однієї з інших версій Кодексу Віктор Залізнюк, помічники народних обранців Ольги Богомолець, Дмитра Добродомова, Михайла Папієва, Валерія Писаренка та представники громадських організацій. Крім того, на це засідання були запрошені представники Центральної виборчої комісії, зокрема Олександр Стельмах.

Як зазначив народний депутат Руслан Сидорович, він готовий працювати над поправками до Виборчого кодексу влітку. «Я думаю, що попри канікули політичний сезон почнеться швидше, ніж у вересні. Зараз, звичайно люди захочуть і просто відпочити, і один від одного – хоча б тиждень-два. Тому мені видається вельми сумнівним, що у липні ми зможемо зібрати людей. У серпні, скажімо так, це більш реалістично, адже ми всі прекрасно розуміємо, що виборчий процес вже фактично йде. Тому будемо з нашими колегами по робочій групі на зв’язку, проговорюватимемо, коли зможемо зібратися. Можливо вийде в якийсь час серед канікул», - поділився думками він.

За словами народного депутата Юрія Левченка він також готовий до роботи над поправками влітку. «Я публічно кажу, що готовий зустрічатися в будь-який час. Два тижні я все ж таки собі візьму якоїсь відпустки з 19 серпня до 2 вересня. А до того моменту я готовий», - зазначив він. Депутат також відзначив: «Навіть якщо припустити, що ми в кращому випадку зберемося 5-6 разів цього літа, то ми все одно не доопрацюємо навіть близько всі правки».

Як зауважила виконавча директорка громадської організації «Центр ЮА» Інна Борзило, є ризик, що восени члени робочої групи, які відвідують ці засідання, можуть бути звинувачені в недостатньо активній роботі. «На 6 вересня анонсована велика акція на підтримку виборчої реформи. Багато хто з членів цієї робочої групи виявив своє бажання працювати публічно. Просто не хотілося б, щоб на початок вересня брак політичної волі виправдали відсутністю готових правок від комітету. Щоб тих людей, які дійсно прагнуть змін і є локомотивом виборчої реформи з корпусу народних депутатів, не зробили винними, що вони не готові виносити це в зал», - повідомила вона.

Аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев запропонував опитати членів робочої групи про зручний час для призначення засідань, проінформувати листом Голову Верховної Ради про об’єктивну стадію розгляду поправок, а також до вересня звести всі пройдені поправки в форматі класичної порівняльної таблиці. «Ми пройшли вже багато поправок, але наскільки я розумію, кінцевого варіанту їхнього тексту в нас немає. Тому можливо треба скористатись тим часом, який є в літній період, щоб почати формувати порівняльну таблицю. Тому що враховуючи таке сумнівне інформування Спікера Верховної Ради про темпи нашої роботи, може виявитись, що вже у вересні нас питатимуть про проведену роботу, а сформованих результатів попереднього етапу немає. Зараз у нас є перелік прийняти та відхилених поправок. А що стосується поправок, які були прийняті редакційно, то з цим є певні проблеми. Тому дійсно варто почати формувати таблицю, яку зазвичай готують перед другим читанням, щоб чітко бачити зміни в тексті», - зазначив він.

Головуючий на засіданні робочої групи депутат Руслан Сидорович підсумував: «Секретаріат комітету не внесе в порівняльну таблицю чогось іншого, ніж те, що пропрацювала робоча група. Там є білі плями, і ми прекрасно розуміємо, що до тих речей потрібно буде вертатись десь ближче до фіналу. В міру людського і кадрового ресурсу ми будемо з цим працювати. Але я б просив, щоб представники громадськості також запропонували в тексті позицію, особливо щодо питань, які ми винесли за дужки. Також пропоную врахувати пропозицію громадськості – запропонувати народним депутатам-членам робочої групи висловити бажані для них дати в міжсесійний період, коли вони готові будуть зібратись. Так, щоб вони не мали потім можливості апелювати до того, що їм ніхто й не пропонував збиратися в цей міжсесійний період».

Нагадаємо, на сьогодні робоча група розглянула 1063 поправки з 4296 поправок, тобто майже 25%.