На сьогоднішньому засіданні робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу розглянули 18 поправок. З 24 депутатів-членів робочої групи на ньому були присутні 4 народні депутати та помічники ще 5 народних депутатів. Про це повідомляють присутні на засіданні представники Громадянської мережі ОПОРА.

9 липня відбулось тринадцяте засідання офіційної робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу. З 24 депутатів – членів робочої групи на ньому були присутні: Олена Бойко, Наталія Новак, Руслан Сидорович, Олександр Черненко. А також співавтор однієї з інших версій Кодексу Віктор Залізнюк, помічники народних обранців Ольги Богомолець, Юрія Левченка, Михайла Папієва, Валерія Писаренка, Вікторії Пташник та представники громадських організацій. Крім того, на це засідання були запрошені представники Центральної виборчої комісії.

Під час сьогоднішнього засідання робочої групи були розглянуті статті 189-192 та 1045-1063 поправки до них. Вони стосувалися питань фінансових звітів, невикористаних коштів виборчих фондів та основних засад загального інформаційного забезпечення виборів.

Представники знову повернулись до обговорення питань минулої зустрічі, які досі викликають найбільшу дискусію – відміну проміжного фінансового звітування та внесків у виборчі фонди від кандидатів.

Серед підтриманих поправок такі:

- публікація підсумкових фінансових звітів про надходження та використання коштів виборчих фондів суб’єктів виборчого процесу на офіційних сайтах комісій, а за відсутності – на сайті відповідної ради чи в ЗМІ;

- перерахування невикористаних кандидатом коштів виборчого фонду;

- публікація публічної інформації, що міститься у документах, поданих до відповідної виборчої комісії для реєстрації кандидатів, є відкритою і може бути оприлюднена.

За словами аналітика Громадянської мережі ОПОРА Олександра Клюжева робочій групі із доопрацювання проекту Виборчого кодексу важливо було б враховувати усі стандарти виборів та досвід попередніх змін у виборчому законодавстві. «На мою думку робоча група стала  на небезпечний шлях відмови від виборчих стандартів на користь «домінуючих» на українських виборах практик. Нерідко у групи спрацьовує така логіка – давайте скасуємо те, що не буде виконуватися.  Я би пропонував підтримувати інший підхід: якщо не маєш волі подолати зловживання на практиці, то хоча б не погіршуй стандарти виборів. Легалізувати порушення – це не вихід. Зокрема, у проекті Виборчого кодексу пропонується скасувати вимогу проміжного фінансування розпорядників виборчих фондів. Із обґрунтуванням, що проміжна звітність є складною для кандидатів і вона й так не виконується.  Хоча невиконання вимог до звітності не є належним обґрунтуванням скасуванням проміжної звітності, яка була введена для інформування виборців та підвищення прозорості фінансування кампаній», – зазначив він.

Експерт вважає, що така сама аргументація представників робочої групи щодо регулювання внеску кандидата до виборчого фонду. «У чинному законодавстві виборчий фонд партій наповнюється за рахунок  власних коштів самої партії та за рахунок добровільних внесків фізичних осіб. Таким чином зараз кандидат, включений до списку виборців, має право внести кошти лише у розмірі, який передбачений для фізичних осіб. Натомість робоча група підтримала ідею чітко передбачати право кандидата вносити будь-яку суму до виборчого фонду без обмежень, якщо ця сума підтверджується даними з його декларації. Фактично один кандидат зможе монопольно фінансувати кампанію партії, порушуючи принцип рівності усіх кандидатів, внесених до списку кандидатів. Робоча група підкреслила, що  і зараз за рахунок тіньового фінансування один олігарх зможе контролювати  цілу партію. Але, на мою думку,  пропозиція зняти будь-які обмеження на внески кандидата – це легалізація купівлі місць у списку та домінування «грошового» мішка у партійних процесах», – зазначив Клюжев.

Наступне засідання робочої групи відбудеться в п’ятницю, 13 липня, о 13:00 за адресою: вул. Садова, 3а, каб. 916а. Розгляд розпочнеться з поправки №1064.

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4 400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшли 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.