Сьогодні робоча група щодо Виборчого кодексу врахувала поправки, які дають можливість бездомним особам голосувати на виборах за місцем перебування, тобто за адресою центру обліку. Про це повідомляють присутні на засіданні представники Громадянської мережі ОПОРА.

4 червня відбулось сьоме засідання офіційної робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу. З 22 народних депутатів-членів робочої групи на ньому були присутні: Олена Бойко, Остап Єднак, Наталія Новак, Руслан Сидорович, Олександр Черненко. Також були присутні співавтор однієї з інших версій кодексу Віктор Залізнюк, представники Центральної виборчої комісії та Державного реєстру виборців, помічники кількох народних обранців та представники громадських організацій.

На сьогоднішньому засіданні встигли розглянути 149-154 статті та 879-915 поправки до них. Вони стосувались порядку періодичного поновлення та уточнення персональних даних у державному реєстрі виборців, переліку відомостей, що надаються до органів ведення Реєстру, фінансування ДРВ та цілі використання персональних даних Реєстру, здійснення політичними партіями публічного контролю ведення ДРВ.

Під час опрацювання розділу Кодексу щодо функціонування Державного Реєстру виборців група спирається на чинні положення законодавства про Реєстр виборців, які були подані у вигляді поправок народним депутатом Олександром Черненком із залученням Розпорядника Державного Реєстру виборців (ДРВ). Так, цими правками були приведені у відповідність із чинними нормами цивільно-процесуального кодексу, в яких передбачено, що районні суди мають повідомляти органи ведення Реєстру щодо визнання осіб недієздатними. Крім того, в межах цих поправок вводиться можливість для голосування бездомних осіб за адресою місця перебування, про що орган ведення Реєстру сповіщатимуть відповідні центри обліку. Варто зазначити, що хоча питання голосування за місцем перебування стосуються й інших категорій громадян, та члени робочої групи раніше домовились, що на окремому засіданні вони обговорять пропозиції щодо забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб і трудових мігрантів. Тому гострі дискусії щодо питань функціонування Державного Реєстру виборців ще попереду.

Як зазначає аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев, небагаточисленні члени робочої групи, які відвідують її засідання, не мали значних розходжень щодо законодавчого регулювання Реєстру виборців. «Винятком стало питання використання даних Реєстру виборців іншими органами державної влади. Народні депутати України, не заперечуючи доцільності одноразового використання даних Реєстру для наповнення інших баз даних, звертали увагу на необхідність чіткого регулювання даного питання саме на рівні законів, а не підзаконних актів. ОПОРА підтримує таку позицію більшості народних депутатів-учасників, яка базується на важливості збереження цілісності виборів і системи адміністрування Реєстру виборців», - зазначив він.

Крім того, питання здійснення парламентськими політичними партіями контролю за функціонуванням Реєстру має отримати додаткову уваги і подальше обговорення. «Нинішня система ознайомлення представників парламентських партій з даними Реєстру лише у приміщенні ЦВК призводить до того, що цією неефективною формою контролю ніхто не користується. Але й важливо не допустити зловживань партій із даними Реєстру виборців, які мали місце під час застосування більш спрощеної системи ознайомлення з даними Реєстру. Подані поправки до Кодексу, на мою думку, поки не дозволяють сформувати баланс між публічним контролем і необхідністю захисту персональних даних виборців й потребують продовження дискусії», - підкреслив експерт.

«Ключовою проблемою залишається низька явка депутатів на засідання робочої групи. Сьогодні були присутні 6 з 24 народних депутатів, які офіційно входять до складу групи. Фактично ми маємо проблему репрезентативності напрацювань Робочої групи, створення якої було продиктоване необхідністю знаходження компромісу між фракціями та групами. Якщ працюють над проектом 3-6 сумлінних депутатів від обмеженого кола фракцій та груп, то ми можемо розраховувати на якісний документ. Але у такому форматі роботи важко сподіватися на досягнення потрібного рівня підтримки депутатським корпусом навіть самого найкращого проекту. Вважаємо, що голова підкомітету з питань виборів, голова Комітету з питань правової політики та правосуддя й, у разі необхідності, Голова Верховної Ради України мають вжити заходів для забезпечення повноцінної участі депутатів у діяльності робочої групи із напрацювання проекту Виборчого кодексу», - підсумував Клюжев.

Наступна зустріч робочої групи відбудеться у п’ятницю, 8 червня, з 13:00 до 16:00. Розпочнеться розгляд статті 155 про перевірку достовірності відомостей про виборців в Державному реєстрі виборців (916 поправка).

 

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшло 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.