Сьогодні на засіданні робоча група розглянула поправки щодо формування окружних та територіальних виборчих комісій. Про це повідомляють присутні на засіданні представники Громадянської мережі ОПОРА.

14 травня відбулось третє засідання офіційної робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу. Його відвідали 6 народних депутатів: Олена Бойко, Юрій Дерев’янко, Остап Єднак, Наталія Новак, Ігор Попов, а також головуючий Руслан Сидорович. Крім того, були присутні ще член робочої групи Віктор Залізнюк, який є співавтором іншої версії Кодексу, помічники кількох народних депутатів та громадські активісти.

За сьогоднішнє засідання група опрацювала поправки з 434 по 496, розглянувши питання формування окружних та територіальних виборчих комісій. Сьогодні вперше спробували опрацьовувати поправки не почергово, а тематичними блоками. Таким чином, за три засідання офіційної робочої групи та два засідання підгрупи комітету завершено розгляд перших 100 статей Виборчого кодексу.

Як відзначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, найважливішими результатами обговорення стало схвалення поправок щодо включення до складу окружних та територіальних виборчих комісій по одному представнику від політичних партій, представлених фракціями в поточному скликанні Верховної Ради України (проект Виборчого кодексу прийнятий в першому читанні не передбачав цієї норми для територіальних комісій на місцевих виборах). Також прийнято поправку, яка врегульовує колізію, яка має зараз місце на виборах в ОТГ, які  утворені на території двох районів, коли законодавство не визначало суб’єкта внесення кандидатур до складу територіальних виборчих комісій. Згідно з пропозицією, кандидатури вноситимуться районною організацією партії, яка зареєстрована у тому районі, на території якого розташований адміністративний центр утвореної об’єднаної територіальної громади, а якщо там не зареєстровано районної організації, то керівний орган політичної партії.

Наступне засідання робочої групи заплановане на 14:00 у п'ятницю, 18 травня.

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшло 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.