Івано-Франківська міська рада з загальним показником 77,7% перебуває на першій позиції у регулярному рейтингу обласних центрів за результатами вимірювання у 2017 році Індексу публічності органів місцевого самоврядування та відповідає задовільному рівню публічності. Проте, порівняно з попередніми роками суттєвого прогресу в зростанні рівня публічності не зафіксовано, він становить 0,5%. Про це йшла мова 27 квітня під час презентації результатів щорічного дослідження Індексу публічності органів місцевого самоврядування у Івано-Франківську.

За даними попереднього дослідження показник публічності становив 77,2%. Завдяки стабільному показнику публічності Івано-Франківськ перебуває на постійних лідерських позиціях серед обласних центрів України, що зумовлено продовженням функціонування належних практик започаткованих попередньою владою на ініціювання нових чинною владою.

Позитивно на місце в рейтингу впливає належна робота та розгалужена мережа Центрів надання адміністративних послуг, продовження практики безпосереднього звітування міського голови перед виборцями на відкритій зустрічі, забезпечення безперешкодного доступу до нормативної бази органу місцевого самоврядування через електронний сервіс, функціонування електронної приймальні, наявність процедури дистанційного запису на прийом, вільний доступ громадян до сесій міської ради, наявність графіків звітування депутатів та наявність звіту про використання коштів депутатського фонду  тощо. Але, не зважаючи на високі показники публічності органу місцевого самоврядування, варто було б усунути низку недоліків  у сфері оприлюднення відкритих даних, налагодити належну роботу міського сервісу «Відкритий бюджет» для забезпечення безперешкодного доступу громадян до структурованої інформації щодо надходжень і видатків з місцевого бюджету, а також вдосконалити практику звітування депутатів перед виборцями.

Міський голова

Показник публічності міського голови 89,7% зумовлений регулярним висвітленням діяльності міського голови на офіційному сайті міста Івано-Франківська, регулярною комунікацією з виборцями через ефіри на телебаченні, здійсненням прийомів громадян, в тому числі й виїзних. Крім того, міський голова регулярно комунікує з виборцями, відповідаючи в режимі онлайн відео-трансляції через Facebook. У вільному доступі на офіційному сайті міста перебувають оголошення про проведення конкурсу на заміщення вакантних посад, протоколи конкурсних комісій та розпорядження міського голови про призначення службовців. Також через офіційний сайт забезпечений безперешкодний доступ до стратегічного плану розвитку міста. З бюджетом міста, змінами до нього та щомісячною узагальненою інформацією про надходження і видатки, а також паспортами бюджетних програм можна вільно ознайомитись у спеціалізованому розділі офіційного сайту міста. Через систему електронних закупівель PROZORRO здійснюються всі тендери, які перевищують суму 50 тис. грн. Звертатися з пропозиціями до місцевої влади громадяни можуть завдяки функціонуванню системи електронних петицій. Статут територіальної громади, в якому, зокрема, врегульовано процедуру участі громадян у прийнятті рішень, розміщений у вільному доступі на офіційному сайті міста. Розпорядження міського голови, завдяки електронній базі нормативних актів, перебувають у постійному безперешкодному доступі.

Не зважаючи на високий рівень публічності міського голови, варто звернути увагу й низку недоліків. Через офіційний сайт міста не забезпечено доступ до електронної декларації міського голови. Щоп’ятниці міський голова здійснює прийом юридичних осіб, проте у зручному доступі відсутня інформація про процедуру запису на такий прийом. У міського голови є 2 штатних і 13 позаштатних радників, проте у вільному доступі лише часткова інформація про них. Зведена актуальна версія бюджету з урахуванням внесених змін у вільному доступі відсутня, а електронний сервіс «Відкритий бюджет» належним чином не функціонує. Інформація про перелік та ставки місцевих податків і зборів у зручному форматі та у вільному доступі відсутня, так само, як текст річного звіту міського голови про свою діяльність.

Виконавчі органи

З показником 76,5% виконавчі органи на третій позиції у зведеному рейтингу і поступаються виконавчим органам Львівської та Вінницької міських рад приблизно на 2,5%. Лідерські позиції у рейтингу виконавчим органам в першу чергу забезпечило належне функціонування Центру надання адміністративних послуг та її територіальних підрозділів. На офіційному сайті Івано-Франківська можна безперешкодно ознайомитись з структурою виконавчих органів, контактними даними, інформацією про керівників виконавчих органів тощо. Біографічні відомості та контактні дані заступників міського голови теж перебувають у вільному доступі. З графіком прийому громадян можна вільно ознайомитись на офіційному сайті. Інформація про персональний склад виконавчого комітету, анонси засідань виконавчого комітету, проекти рішень та рішення виконавчого комітету теж доступні на офіційному сайті Івано-Франківська. Доступ громадян до приміщень виконавчого комітету вільний. Формальні обмеження доступу громадян на засідання виконавчого комітету – відсутні. Інформація про земельні торги та результати цих торгів розміщується на сайті Управління земельних відносин. Механізми громадської участі врегульовані Статутом територіальної громади, який для вільного доступу розміщений на офіційному сайті Івано-Франківська. Для спрощення реалізації громадянами свого права на звернення та доступ до публічної інформації – функціонує електронна приймальня, де через он-лайн інструменти громадяни мають можливість надіслати запити чи звернення. Програми, які фінансуються з місцевого бюджету доступні у спеціальному розділі на сайті міста, так само через спеціальні розділи забезпечено доступ громадян до звітів про виконання місцевих програм та звітів виконавчих органів.

До недоліків політики публічності виконавчих органів слід зарахувати відсутність доступу до декларацій заступників міського голови через офіційний сайт міста. Відсутній прогрес у питанні забезпечення доступу до біографічних відомостей про членів виконавчого комітету. Немає вільного доступу до повної інформації про послуги, які надаються комунальними підприємствами і вартість цих послуг. Політика оприлюднення відкритих даних залишає за собою право бажати кращого, оскільки взагалі відсутні реєстр боргових зобов’язань суб’єктів господарювання комунальної власності, інформація про рекламні засоби та перелік розповсюджувачів реклами, що отримали дозвіл на розміщення зовнішньої реклами. Більша частина інформації, яка оприлюднена як «відкриті дані» не відповідає формату відкритих даних, оскільки автоматизована обробка цієї інформації неможлива, бо оприлюднена вона в немашиночитному вигляді. Окремий портал, чи зручна навігація для роботи з відкритими даними – відсутні.

Міська рада

Депутатський корпус Івано-Франківської міської ради перебуває на восьмій позиції загальноукраїнського рейтингу місцевих рад обласних центрів з показником 68,7%. Порівняно з попереднім дослідженням індекс публічності зріс майже на 5%. Задовільний рівень публічності зумовлений вільним доступом до контактних даних депутатів, регламенту міської ради, графіку прийому громадян, інформації про персональний склад депутатських фракцій та комісій тощо. На сайті міської ради можна ознайомитись з проектами рішень. Через електронну базу нормативних актів забезпечений безперешкодний доступ до рішень міської ради. Доступ громадян на сесії ради нормативно не обмежений, результати голосувань оприлюднюються. Так само у вільному доступі перебувають депутатські запити. Громадяни вільно можуть ознайомитись із зведеною інформацією про відвідуваність депутатами сесій та засідань депутатських комісій. Звіти частини депутатів оприлюднені на сторінці міської ради. Крім того, зафіксований прогрес у питанні забезпечення безперешкодного доступу громадян до інформації про використання коштів депутатського фонду. Налагоджене системне інформування про дату і час засідань постійних депутатських комісій.

До негативних моментів належить незмінна ситуація у питанні забезпечення належних умов для доступу громадян до засідань депутатських комісій. Формальних обмежень для громадян не існує, проте відсутність належного інформування про дату і час засідання не дає можливості громадянам безперешкодно потрапити за засідання депутатських комісій. Крім того, відсутня практика звітування депутатських комісій про результати своєї діяльності. На сайті міськради наявна інформація лише про питання, які розглядалися комісіями. Регулярна відео-трансляція сесій не проводиться. Відсутня оперативна інформація про реєстрацію депутатів на засіданнях міської ради. Повні біографічні відомості про депутатів відсутні у вільному доступі, так само, які відсутня у зручному вигляді інформація про права і обов’язки депутатів, а також відсутній доступ через сайт міської ради до електронних декларацій    секретаря міської ради і депутатів.

Про дослідження

Індекс публічності – це інструмент, що дозволяє всесторонньо оцінити та порівняти між собою рівень прозорості, відкритості та підзвітності муніципальних інституцій у їхній взаємодії з мешканцями. В цілому вимірювання Індексу публічності націлене на те, щоб зрозуміти, наскільки публічно приймаються рішення і втілюється в життя політика муніципалітету. Результатом такого дослідження є рейтинг публічності муніципалітетів, а також окремих його суб’єктів: міських голів, виконавчих органів та депутатів місцевих рад.

Унікальність Індексу публічності полягає в тому, що комплексній оцінці підлягає широкий спектр функцій та напрямків діяльності муніципалітету – забезпечення доступу до публічної інформації, доступність адміністративних послуг, регуляторна політика, оприлюднення місцевих нормативно-правових актів, прозорість бюджетного процесу, забезпечення участі громадськості, функціонування офіційного веб-сайту, оприлюднення містобудівних та програмних документів, оприлюднення інформації у форматі відкритих даних. Цим Індекс публічності відрізняється від інших моніторингових досліджень, які акцентовано оцінюють окремі аспекти публічного урядування (моніторинг дотримання законодавства про доступ до публічної інформації, відкритості офіційних веб-сайтів або моніторинг розвитку електронної демократії).

З текстом звіту за результатами вимірювання Індексу публічності можна ознайомитись за посиланням https://goo.gl/jkYdGv

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]