Маніпуляції на виборах, завищена явка, прогалини у фінансових звітах та високі показники голосування на дому – ці та інші нездорові тенденції показує аналіз інформації, який дата-активісти Громадянської мережі ОПОРА проводять на основі відкритих виборчих даних.

Під час дататону «Реальні вибори» 29 березня у Івано-Франківську представник Громадянської мережі ОПОРА Григорій Сорочан разом з активістами та журналістами дізнавались, які існують виборчі дані та як їх можна використовувати.

«Виборчі дані є різноманітними. Зараз на даний момент є такі виборчі дані, з якими ми працюємо: результати виборів різного рівня, фінансові звіти, які продукують суб’єкти виборчого процесу, адреси виборчих дільниць тощо. Ці дані активісти ОПОРИ зібрали, оцифрували та виклали у публічному доступі», - сказав Григорій.

Журналісти та активісти мають можливість дізнаватись про членів територіальних комісій за допомогою сервісу tvk.oporaua.org. Також ОПОРА зібрала, оцифрувала та виклала для загального користування дані з фінансових звітів кандидатів, адрес виборчих дільниць та інших наборів, які можна знайти за посиланням github.com/OPORA/electiondata.

Як зазначив Сорочан, аналіз зібраних даних дозволяють визначити певні маніпуляції, які були застосовані на виборах, та мали значний вплив на результати голосування. Для прикладу, аналіз результатів голосування на дільницях у місцях несвободи дає підстави говорити про те, що на ув’язнених здійснювався тиск з метою голосування за певного кандидата.

Крім того, за допомогою аналізу даних на сайті Центральної виборчої комісії вдалось з’ясувати, що на кількох десятках дільниць є неспівпадіння, а саме: явка в округах перевищує 100%. Наразі до ЦВК подано інформаційний запит щодо перевірки цього питання.

За словами Григорія, наразі даних накопичується все більше, тому мета дата тонів у регіонах – залучити якомога більше активістів до оцифрування проколів

«Є інструмент lasagna2go.com, за допомогою якого можна оцифровувати протоколи про результати виборів. Система побудована так, що протоколи обираються ран домно, вони можуть заповнюватись одразу кількома активістами. І якщо в одному протоколі введено однакові цифри, система розуміє, що все введено коректно», - зазначив Сорочан.

Дататон «Реальні вибори» - це складова кампанії "Дані виборів", талісманом якої за результатами конкурсу у соціальних мережах став єнот Прокіп. Мета цього заходу і всього, пов'язаного з кампанією та єнотом - демонстрація потенціалу, який мають виборчі дані, якби вони оприлюднювалися у придатному для машинного зчитування форматі і вчасно. 

Є питання? Пишіть на [email protected]