28 лютого в Шевченківському районному суді міста Чернівці відбулося підготовче засідання щодо резонансної справі підкупу виборців кандидатом у депутати Ростиславом Біликом на місцевих виборах у 2015 році.

Під час підготовчого засідання сторона обвинуваченого заявила про відвід прокурора та заперечувала проти участі у справі в якості свідків трьох інших фігурантів, ймовірних посібників обвинуваченого, які отримали свої вироки ще у 2015 році.

Суд, заслухавши сторони обвинувачення та обвинуваченого Ростислава Білика, прийняв рішення відхилити клопотання щодо відводу прокурора та перейти до розгляду справи по суті, призначивши перше засідання на 7 березня 2018 року.

«Справа Білика» тягнеться з 2015 року. Два роки тому тоді ще кандидату в депутати Чернівецької міської ради було вручено підозру щодо організації підкупу студентів. За цей період троє осіб (студентів-посерединків) вже було засуджено, 11 (тих, хто «продав» свій голос) було звільнено від відповідальності у зв’язку з дієвим каяттям, ще п'ятеро підсудних очікують рішення суду. На перше підготовче засідання 12 лютого підозрюваний не з’явився до суду.

Відео трансляція перебігу засідання, телеканал ТВА:

ОПОРА й надалі відстежуватиме перебіг судових засідань у цій справі. Нагадаємо також, що ОПОРА спільно з МВС та Національною поліцією розробила зміни до Кримінального та Адміністративного кодексів щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства. Відповідальність пропонується посилити, зокрема, у частині непрозорості фінансування виборчих кампаній, підкупу виборців, порушення таємниці голосування, організації виборчих злочинів службовими особами тощо.