Протягом 6 днів, починаючи з 11 вересня по 16 вересня, Харківська міська виборча комісія вирішувала питання стосовно формування 9 районних у місті Харків виборчих комісій. За Законом України “Про місцеві вибори” формування ТВК має завершитися за 42 дні до дня голосування, або 12 вересня. Недотримання строків формування районних в місті Харків виборчих комісій пов'язано, насамперед, з тим, що Харківська міська виборча комісія, на її думку, наштовхнулася на колізію в Законі. Це, в свою чергу, спричинило суперечки у ТВК.

12 вересня у Харківській міській ВК Харківської області відбулось друге засідання з питання формування районних у місті Харків виборчих комісій. На цьому засіданні було підняте питання стосовно статусу таких комісій та джерел їхнього фінансування.

Частина 3 статті 20 Закону говорить, що усі ТВК, які входять до системи територіальних, є постійно діючими колегіальними органами. Члени таких ТВК здійснюють свої повноваження до формування нового складу відповідної ТВК на чергових місцевих виборах.

У ч. 1 статті 19 Закону сказано, що районні у місті ВК у містах з районним поділом, де не утворені райради, можуть бути утворені у разі необхідності стосовно виборів до міської ради та міського голови. Фактично ці ТВК виконують повноваження окружної. Це говорить про тимчасовий строк їх повноважень та подібність їхнього статусу до статусу ДВК. Тобто статусу юридичної особи такі комісії не мають. Хоча частина 5 статті 20 Закону закріплює статус юридичної особи  за усіма без виключення ТВК.

Стосовно фінансового забезпечення, то воно здійснюється за рахунок надходження цільової субвенції з Держбюджету України до відповідного місцевого бюджету (стаття 69 Закону). Частина 6 даної статті говорить, що кошторис районної у місті ТВК у містах з районним поділом і райрадами включає видатки відповідної ТВК та видатки ДВК. Натомість у випадку міста Харкова йде мова про включення до кошторису міської ВК тільки видатків ДВК.  

Про це йдеться і в Постанові ЦВК № 237 від 9 вересня 2015 року. Тобто, районна у місті ТВК у містах, де не утворені райради, не може мати кошторис, звідси, вона не є розпорядником коштів як на власні витрати, так і на витрати ДВК. Відсутність джерел фінансування таких ТВК стало причиною сумнів щодо їх утворення Харківською міською ВК.

Харківська міська ВК виявила ще одну суперечливу норму Закону. Так, в частині 5 статті 25 вказано, що у містах з адміністративним устроєм, як у Харкові, міська виборча комісія розподіляє кошти між районними у місті виборчкомами та контролює їх використання.

Харків є містом обласного значення з районним поділом, де за рішенням Харківської міської ради відсутні райради. З цієї причини та з причини відсутності постійно діючих районних у місті ТВК Харківська міська виборча комісія на 12 вересня не побачила можливості прийняття рішення щодо оновлення складу таких ТВК, адже попередній склад таких виборчкомів відсутній. А Законом та відповідними постановами ЦВК не передбачено порядок утворення ТВК, окрім формування нового складу вже діючого.

Ці пробіли в Законодавстві спричинили жваве обговорення серед членів Харківської міської ВК. В результаті була складена Постанова № 3 від 12 вересня 2015 року. В ній Харківська міська ВК постановила відкласти розгляд питання утворення районних у місті Харкові виборчих комісій до надання ЦВК відповідного роз’яснення з викладених питань. Також було прийняте рішення надіслати цю Постанову Голові Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, Заступнику Голови Верховної Ради України, Міністру юстиції України, Голові Харківської ОДА, Харківському міському голові, Харківській обласній ВК, Голові КВУ.

14 вересня комісія зібралася з припущенням, що в цей день повинна надійти відповідь-роз'яснення від ЦВК щодо подальших дій Харківської міської ВК. Але така Постанова була прийнята ЦВК тільки на наступний день — 15 вересня. Враховуючи те, що на момент засідання Харківської міської ВК 15 вересня дана постанова не була опублікована на сайті ЦВК, та факсограмою до Харківської міської ВК її текст прийшов без порядкового номеру та підписів, виборча комісія прийняла дану Постанову до відома і вирішила дочекатися офіційного її оприлюднення.

Відповідно до Постанови № 309 від 15 вересня 2015 року, ЦВК постановила скасувати постанову Харківської міської виборчої комісії Харківської області від 12 вересня 2015 року № 3 "Про утворення районних у місті Харкові територіальних виборчих комісій" та зобов’язала Харківську міську виборчу комісію Харківської області до 16 вересня 2015 року сформувати склад районних у місті Харкові виборчих комісій.

Представники ОПОРИ звернулися за додатковим коментарем до голови Харківської міської виборчої комісії Ганни Биндич (за поданням ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА “СОЛІДАРНІСТЬ””). Але та відмовилась коментувати, посилаючись на втому.

В коментарі іншого представника від ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА “СОЛІДАРНІСТЬ”” в складі комісії Олександра Федорова, було зазначено, що дана проблема з формуванням та субсидіюванням районних у місті Харків ВК пов'язана з наявністю пробілів та недопрацювань в Законі України “Про місцеві вибори”, це, в свою чергу, спричинено тим, що над Законом працювало декілька різних груп. Тому, за словами Олександра Федорова, Харківською міською ВК була прийнята Постанова № 3 з метою отримання додаткових роз'яснень від ЦВК. ЦВК цю Постанову хоч скасувала своєю, додає Олександр Федоров, при цьому виділила кошти для функціонування районних у місті Харків ВК.

Своє ставлення до колізій у виборчому законодавстві виразив також член комісії Микола Чернічкін (подання політичної партії “НАРОДНИЙ ФРОНТ”).

16 вересня Харківська міська виборча комісія Харківської області одноголосно прийняла Постанову № 7 “Про формування складу районних у місті Харкові виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів”.

Postanova 7 Kharkiv

Postanova 7 Kharkiv2

 

 

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.