Інформація про суб’єктів права власності на всі квартири та нежитлові приміщення у багатоквартирному будинку повинна бути доступною!

На сьогодні співвласникам, щоб провести установчі збори для створення ОСББ, доводиться пройти непростий шлях, аби отримати список усіх співвласників багатоквартирного будинку. 

Адже у державному реєстрі часто відсутня інформація про суб’єктів права власності на всі квартири та нежитлові приміщення у будинку, що  зумовлює співвласників звертатись до бюро технічної інвентаризації. Далеко не всі ЦНАПи видають єдину довідку на багатоквартирний будинок, а сама довідка може коштувати захмарні суми. 

Така ситуація ставить у нерівність співвласників багатковартирних будинків з різних регіонів, гальмує процес створення ОСББ та демотивує громадян ефективно управляти власним майном.

Аби врегулювати цю проблему, необхідно забезпечити автоматичне формування довідки про співвласників багатоквартирного будинку та забезпечити до неї доступ в особистому онлайн кабінеті, а також запровадити єдину формулу для підрахунку справедливої оплати.

ОПОРА запропонувала Мін’юсту:

- Забезпечити отримання довідки про співвласників за “розумну” плату;

- Надавати інформацію, яка необхідна для проведення установчих та загальних зборів і не виключити зайву інформацію;

- Врегулювати питання щодо наповнення реєстру інформацією до 2013 року, зокрема порядок його наповнення та відповідальних осіб.

Про це сьогодні заявила Голова Правління Київського міського осередку ВГО “Громадянська мережа “ОПОРА” Тетяна Бойко в ході Політичного діалогу на тему: “Врегулювання організаційних питань у процесі створення ОСББ”, що  відбувся за участі представників Мін’юсту в рамках проєкту “Поштовх_для_ОСББ”, який впроваджується за підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC). 

Також було прийнято рішення про підготовку роз'яснювального листа від Міністерства юстиції для ЦНАПів щодо формування єдиної довідки на багатоквартирний будинок та застосування формули плати за інформаційну довідку з розрахунку 25 сторінок в електронному вигляді - 30 грн, в паперовому - 60 гривень.

Деталі обговорення цього важливого питання та як відреагував представник Мін’юсту Анатолій Лещенко на пропозиції ОПОРИ пропонуємо переглянути у відеозаписах заходу.

Частина 1.

Частина 2.