В Покровську (центр ВО №50) знайшли викинуті бюлетені з виборів депутатів Верховної Ради. Про це повідомили місцеві ЗМІ та підтвердили працівники поліції.

Так, місцевий житель виявив бюлетені з мокрими печатками у під’їзді будинку №5 по вулиці Колосова (біля будівлі ОВК) та повідомив про це поліцію.

Представник пресслужби у коментарі ОПОРІ Покровського відділу поліції Микола Лебеденко зазначив: «В багатоповерхівці, яка розташована біля будівлі ОВК 50, були виявлені 4 бюлетені, у бюлетенях зазначено позначки за 3 кандидатів. У зв’язку зі знайденою виборчою документацією відкрите кримінальне впровадження за статтею 158 частина 4. Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі від 7 до 10 років, а також позбавлення права займати певні посади. Щодо того, з якої дільниці ці бюлетені, поки повідомити не можемо. Наразі тривають слідчі дії».

Відзначимо, що Центральна виборча взяла на себе повноваження щодо перерахунку голосів на 14 виборчих дільницях та встановлення результатів голосування на цьому окрузі.

5 серпня ЦВК встановила підсумки голосування та оголосила обраним народним депутатом Руслана Требушкіна.

В той же час Комісія звернулась до Національної поліції щодо виявлення порушень на окрузі. Так, ЦВК встановила відсутність пакетів з контрольними талонами виборчих бюлетенів на дільницях № 140756, 140787, 141065, а на дільниці № 140773 – пакет зі списком виборців.

Крім того, під час підрахунку голосів на дільниці №140756 ЦВК виявила в пакеті з бюлетенями за кандидата Требушкіна 172 виборчі бюлетені, на яких біля прізвища кандидатів зроблено більше однієї позначки. Бюлетені визнано недійсними.

На дільниці № 140760 у пакеті з бюлетенями за кандидата Аксьонова виявлено 100 бюлетенів з більше ніж однією позначкою біля прізвища кандидатів. На дільниці № 140762 таких бюлетенів виявлено 205, на дільниці № 140769 – 147, на дільниці №140771 – 118, на дільниці № 140782 – 94, № 140787 – 251. На останній дільниці також виявлено в пакеті з бюлетенями за Требушкіна 44 виборчі бюлетені з кількома позначками. Усі бюлетені визнано недійсними.

На дільниці № 141065 в пакеті з бюлетенями за Требушкіна виявлено 251 бюлетень з дільниці № 141066. Вказані бюлетені Комісія визнала такими, що не підлягають урахуванню.

Також ЦВК встановила цій же дільниці суттєву розбіжність між кількістю виборців, підписи яких є у списку виборців (313 людей), та кількістю виборців, зазначених у протоколі про підрахунок голосів (566 людей). Також Комісія виявила відсутність 253 виборчих бюлетенів, про що складено акт.

«Наведені обставини можуть свідчити про підробку виборчих документів, незаконне знищення виборчої документації, ухилення членів виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин, що відповідно до Кримінального кодексу України є кримінальним правопорушенням, а отже, виявлені Комісією під час проведення повторного підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях одномандатного виборчого округу № 50 факти системних порушень вимог Закону потребують перевірки та надання відповідної оцінки правоохоронними органами», – говориться у постанові.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.