У Броварському та Баришівському районах 97 виборчого округу дільничні виборчі комісії переплутали між собою по 500 загальнодержавних бюлетенів. Частину з них виборці використали.

У середині дня голосування спостерігачі на виборчій дільниці №320231 виявили, що виборцям видають бюлетені зовсім іншої дільниці. Йдеться про бюлетені по багатоманданому виборчому округу. З'ясувалося, що при отриманні 2 упаковок бюлетенів по 500 штук допустили невідповідність номеру дільниці на ярлику на упаковці та внутрішньої складової.

Відтак, виборча дільниця №320231 у селищі Велика Димерка Броварського району отримала 500 штук бюлетенів, які призначалися для виборчої дільниці №320031 у селі Семенівка Баришівського району, і навпаки. Бюлетені не перерахували і не переглянули на дільниці заздалегідь. На той момент, коли помилку таки виявили, на дільниці №320031 (вона середня і на ній зареєстровано 956 виборців) вже видали 270 штук «чужих» бюлетенів. А на дільниці №320231 (велика дільниця, де кількість виборців – 1661) було видано 149 таких бюлетенів.

Невикористані «чужі» бюлетені з актом передали до ОВК у супроводі  поліції та члена окружної виборчої комісії  і за актом  видали «правильні» для  дільниць. Ті, якими виборці скористалися, комісії вирішили  рахувати як невикористані, між тим «чисті» мають рахувати такими, що не підлягають врахуванню.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)