Протягом тижня місто Дніпро відвідали лідери політичних партій «Голос»,  «Рух нових сил», а прибічники Анатолія Шарія роздали сотні повітряних кульок та проїхались містом

10 липня на Фестивальному причалі Дніпра пройшла зустріч з Михайлом Саакашвілі. Послухати лідера партії «Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі» зібралося близько 50 осіб. Як зазначають спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, Михайло Саакашвілі закликав присутніх голосували за партію «Рух нових сил», критикував Петра Порошенка та партію «Сила і честь». На заході спостерігачі зафіксували  два банери партії Михайла Саакашвілі без зазначення тиражу, друкарні, замовника та відповідального за друк. Спостерігач ОПОРИ звернувся з заявою до поліції про ознаки порушення, передбачених ст. 212-13 КУпАП.

Також, 10 липня відбувався автопробіг прихильників Партії Шарія. Вони проїхалися колоною набережною Дніпра. Колона складалася з понад 30 автівок, прикрашених червоними кульками. На місці зустрічі автомобілістів зустрічала картонна фігура Анатолія Шарія.

9 липня в Дніпрі Святослав Вакарчук презентував політичну партію Голос. Також в цей день відбувся безкоштовний концерт гурту Океан Ельзи, фронтменом якого є Святослав Вакарчук. Перед концертом на оглядовому майданчику на березі Дніпра представники партії Голос мали провести зустріч з містянами, на якій Святослав Вакарчук та інші представники партії планували презентувати програму партії та відповісти на питання громадян. Проте, поява групи людей з червоними кульками, прибічниками Анатолія Шарія змусила організаторів змінити плани: «Друзі, зараз разом переходимо до сцени всім складом. В нас так склалось, що дві локації. Там буде зустріч з Святославом».

З промовою виступили кандидатки в депутати Таміла Ташева та Інна Совсун. Вони розповіли про програму партії та своє бачення реформ, які необхідні Україні. Святослав Вакарчук також відповів на питання громадян. Зокрема, прибічників Анатолія Шарія, які прийшли на акцію організованою групою в кількості близько 50 осіб, цікавило, чи планує партія Голос об’єднатись з партією Анатолія Шарія. На що Святослав Вакарчук відповів: «Партія Голос планує об’єднуватись з тими, хто сповідує проукраїнські принципи, хто за європейський шлях України і хто не розділяє своїми діями український народ, не провокує. З усіма цими людьми ми готові об’єднуватись».

О 20:30 мав розпочатись концерт, проте, на великій концертній сцені Фестивального причалу представники політичної партії Голос знову представили команду партії. На сцені були присутніми Віталій Жеганський, координатор Політичної Партії «ГОЛОС» у Дніпропетровській області, кандидати в депутати по мажоритарних округах від Дніпропетровської області, представники та представниці першої десятки виборчого списку партії Голос. За годину, близько 21:30 ведучий оголосив про початок концерту Океану Ельзи.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Дніпропетровській області зазначає: «Виступ гурту Океан Ельзи відбувся на тій же сцені, що і представлення політичної партії Голос, до того ж, виступ розпочався набагато пізніше анонсованого часу, тому, громадяни, які прийшли на концерт гурту, також були присутніми і на політичному заході».

В цей же день, 9 липня у Дніпрі в місцевому парку розваг відбувся безкоштовний концерт «Квартал Фест». У ньому взяли участь зірки 95 кварталу. Захід зібрав кількасот глядачів. У присутніх була можливість сфотографуватися з картонною фігурою Володимира Зеленського. Щоб зробити пам'ятне фото вишикувалася черга. Політична агітація була відсутня.

Нагадаємо, згідно з частиною 6 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів»: «Передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)