Окружна виборча комісія №21 розглянула скаргу спостерігача ОПОРИ щодо ситуації, яка склалася на дільниці №070946 у селі Хрипськ Шацького району, та частково її задовольнила. Зокрема, ОВК визнала факт порушення процедури підрахунку голосів з боку ДВК.

Під час другого туру виборів на дільниці у селі Хрипськ спостерігач ОПОРИ зафіксував порушення процедури підрахунку голосів: спочатку порахували та погасили невикористані бюлетені, а лише тоді взялися опрацьовувати списки виборців (встановлювати кількість виборців на виборчій дільниці). Окрім того, секретар комісії підписав незаповнений протокол. Щодо цих фактів спостерігач подав скаргу до ОВК №21.

23 квітня комісія розглянула скаргу та частково її задовольнила. Зокрема, ОВК визнала порушення членами ДВК №070964 послідовності підрахунку голосів.

«Окружна виборча комісія територіального виборчого округу №21 постановляє: задовольнити скаргу офіційного спостерігача від Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» Мника Р.В. частково. В частині визнання дій дільничної виборчої комісії №070946 протиправними – визнати порушенням членами ДВК №070946 факт порушення послідовності підрахунку голосів відповідно до Закону України «Про вибори Президента України», – йдеться у рішенні комісії.

Натомість у частині визнання дій секретаря комісії щодо підписування незаповненого протоколу незаконними відмовили. Як вбачається із пояснень секретаря, зазначених у постанові, під час засідання вона помилково підписала напівзаповнений протокол. Та опісля виявила, що до документа не внесли всіх даних, тож погасила його на цьому ж засіданні. Це засвідчує акт поліції. Тож, як йдеться в постанові, «викладені у скарзі мотиви не знайшли свого підтвердження». 

Нагадаємо, що відповідно до ч. 6 ст. 78 Закону України «Про вибори Президента України» дільнична виборча комісія на підставі списку виборців встановлює кількість виборців на виборчій дільниці. Ця кількість оголошується і заноситься секретарем комісії до протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці. Дільнична виборча комісія на підставі порівняння списку виборців та витягу із списку виборців встановлює кількість виборців на виборчій дільниці, які були включені до витягу із списку виборців для голосування за місцем перебування. Ця кількість оголошується і заноситься секретарем виборчої комісії до протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці.

І лише після цього на підставі ч. 7 ст. 78 цього ж Закону дільнична виборча комісія підраховує невикористані виборчі бюлетені. Кількість таких бюлетенів оголошується і заноситься секретарем комісії до протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці.  

У частині 4 статті 79 закону йдеться про те, що у протоколі про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці зазначаються дата і час (година і хвилини) його підписання членами дільничної виборчої комісії. Кожен примірник протоколу підписується головою, заступником голови, секретарем та іншими членами дільничної виборчої комісії, які присутні на засіданні виборчої комісії. У разі своєї незгоди із результатами підрахунку голосів, зафіксованими у протоколі комісії, член комісії підписує протокол із приміткою "З окремою думкою". Письмовий виклад окремої думки додається до протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці. Непідписання або відмова у підписанні протоколу окремими членами комісії не має правових наслідків для дійсності протоколу. У разі відсутності підпису члена дільничної виборчої комісії у протоколі про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці навпроти його прізвища зазначається причина відсутності підпису. Цей протокол підписується членами дільничної виборчої комісії та засвідчується печаткою дільничної виборчої комісії лише після його остаточного заповнення.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)