На Львівщині у день повторного голосування здійснив волевиявлення 1 299 341 виборець. Це 67,34% від загальної кількості виборців, зареєстрованих у Львівській області, та 7% від кількості виборців, які проголосували в межах всієї країни.

У Львівській області 1 299 341 виборець взяв участь у повторному голосуванні. З них 23 020 громадян, які змінили місце голосування. Нагадаємо, що майже в половині випадків це були львів'яни, які змінювали місце голосування в межах свого регіону. Також доволі часто змінювали місце голосування на Львівську область мешканці Донеччини, Дніпропетровщини, Івано-Франківщини та міста Києва. Львівщина увійшла до ТОП-5 регіонів України, які виборці обирали для себе новим місцем для голосування.

Таким чином, на Львівщині проголосували 7% від загальної кількості виборців (18 491 837), які здійснили волевиявлення у другому турі виборів. За кількістю громадян, що взяли участь у  повторному голосуванні (другому турі) в межах одного регіону, Львівщину випереджає лише Київщина (включно з містом Києвом), Дніпропетровщина та Харківщина.

Якщо ж розглядати відносні показники (кількість виборців, які проголосували відносно кількості тих, хто був внесений до списку виборців) то Львівська область традиційно демонструє найвищу явку виборців порівняно з іншими регіонами України, а саме 67,34%. Хоча це й менше, ніж у день голосування 31 березня. Тоді активність виборців на Львівщині, становила 68,91%. Загалом, порівняно з попередніми виборами, показник активності впав майже на 10%. Так, у 2014 році, коли вибори Президента завершились у першому турі, явка по області становила 78,2%. У 2010 на Львівщині взяли участь у виборах Президента 74,07% виборців у першому турі та 76,21% — у другому.

Кандидат на пост Президента Петро Порошенко здобув перемогу, в цілому, по регіону (62,79% або 815 966) та в кожному з 12 виборчих округів. Найвищу підтримку —  74,01% голосів —  чинний Президент мав в окрузі №118, що охоплює частину Личаківського та частину Шевченківського районів міста Львова, а також Пустомитівський район. Найнижча підтримка Порошенка спостерігалась в окрузі №124, що охоплює місто Червоноград, Сокальський район та частину Кам’янка-Бузького району. Однак це не завадило йому із результатом 52,37% здобути перемогу і в 124-у окрузі.

Володимир Зеленський здобув 448 186 (34,49%) голосів виборців на Львівщині. Варто зазначити, що Львівщина є єдиною областю, де більшість виборців (62,79%) проголосували за цього кандидата, оскільки в решті областей переміг Володимир Зеленський. За нього проголосували 73,22% виборців по всій країні.

Нагадаємо, відповідно до частини 17 статті 85 Закону «Про вибори Президента України»: «Якщо до бюлетеня для повторного голосування було внесено дві кандидатури, обраним Президентом України за підсумками повторного голосування вважається кандидат, який за підсумками повторного голосування одержав більшу, ніж інший кандидат, кількість голосів виборців, які взяли участь у голосуванні».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)