Зафіксовані спостерігачами ОПОРИ в Луганській області порушення виборчого законодавства протягом дня 21 квітня не мали масового характеру та не здатні суттєво вплинути на результати голосування. Про це повідомили представники ОПОРИ під час прес-конференції 22 квітня.

За проміжними результатами довготермінового та короткотермінового спостереження на чергових виборах Президента України (яке проводилося починаючи з жовтня 2018 року) ОПОРА констатує конкурентний характер виборчого процесу. Процес голосування та період передвиборної агітації здебільшого відповідали базовим міжнародним стандартам  демократичних виборів.

Одним із найсуттєвіших порушень в Луганській області було зафіксовано у Станично-Луганському районі.  21 квітня спостерігачі ОПОРИ виявили пачку бюлетенів, що були одночасно вкинуті однією людиною в скриньку для голосування. Така ситуація склалася у  114 виборчому окрузі на дільниці № 440543, що у селі Тепле.

На ряді дільниць спостерігалася недостатня кількість бюлетенів, скринь, пломб та кабінок для голосування.

На окрузі № 114 на виборчій дільниці № 440513 виборець зробив фотографію із бюлетенем для голосування.

У с. Тепле Луганської області у кабінку для голосування заходили дві людини.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували відразу декілька фактів  незаконної агітації за одного із кандидатів у Президенти по 107, що у місті Лисичанськ, та 112, що у місті Рубіжне та 106, що у Сєвєродонецьку, виборчим округам  Луганської області. В під’їздах у поштових скринях було розміщено буклети, на яких зображено карту України та надпис «21 квітня вибори Президента України. Обирай!» На зворотному боці друкованої листівки міститься звернення Петра Порошенка до співвітчизників.

Поряд із цим у центрі  міста Старобільськ були знайдені  листівки «Голосуй ПРОТИ наркоЗележності», зміст яких можна розцінювати як акцію «чорного піару» проти кандидата Володимира Зеленського.

Також порушенням була відмова приймати обґрунтовані скарги на виборчій дільниці у спостерігача Громадянської мережі ОПОРА. Голова дільничної комісії аргументувала це тим, що спостерігач не є учасником виборчого процесу.

У Луганській області станом на 20 годину 56,35% людей прийшли на виборчі дільниці та отримали виборчі бюлетені.

Під час проведення повторного голосування на виборах Президента України 21 квітня ОПОРА здійснювала паралельний підрахунок голосів виборців на основі репрезентативної для всієї України та статистично обґрунтованої вибірки. Базуючись на звітах 1299 з 1305 спеціально підготовлених та офіційно зареєстрованих спостерігачів, ОПОРА може заявити з 99% впевненістю про такі результати другого туру президентських виборів (1299 із 1305 спостерігачів, 99,6% виборчих дільниць з 811 907 голосів):

Кандидати Результат Похибка
Володимир Зеленський 73,2% 1,5%
Петро Порошенко 24,3% 1,5%
Кількість недійсних бюлетенів 2,5% 0,3%

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)