У Центральній дирекції ПАТ «Національна Суспільна Телерадіокомпанія України» у відповідь на прохання представниці закарпатської ОПОРИ надати перелік кандидатів у Президенти України, які замовили політичну рекламу на телеканалі «UA: Закарпаття» та «Українське радіо: Ужгород»  відповіли, що така інформація не створена та незадокументована у телерадіокомпанії. Однак після публікації на сайті ОПОРИ про ненадання, інформацію таки надіслали.

Cпершу в ПАТ «НСТУ» стверджували, що запитувана інформація потребує додаткового опрацювання, аналізу та узагальнення для формування консолідованого документа, створення якого наразі не передбачено ПАТ «НСТУ». Зважаючи на це, телерадіокомпанія не є розпорядником запитуваної інформації. У другому листі, який датується 23 квітня за підписом  директорки департаменту зв’язків з громадськістю та ЗМІ Вікторії Сидоренко, запевнили, що на момент першого звернення даної інформації не існувало. Також зазначили, що наразі вона вже створена і є публічною.  

Протягом лютого та березня кандидати у Президенти Петро Порошенко, Андрій Садовий, Юрій Бойко, Василь Журавльов та Юрій Кармазін замовили на телеканалі «UA: Закарпаття» політичну рекламу на загальну суму 88 849 гривень 92 копійок. Також кандидати Петро Порошенко, Андрій Садовий, Василь Журавльов та Сергій Каплін замовили політичну агітацію в ефірі «Українське радіо: Ужгород» загальною вартістю 38 086 гривень 20 копійок.

Кандидат на пост глави держави Петро Порошенко у лютому замовив рекламу на суму 5 184 гривні на радіо, яка зайняла 1 920 секунд або 32 хвилини ефірного часу та на телебаченні на суму 16 900 гривень 80 копійок (3 360 секунд або 56 хвилин). У березні Петро Порошенко замовив політичну агітацію на радіо на суму 18 792  гривні (6 960 секунд або 116 хвилин) та на телебаченні на суму 61 265 гривень 40 копійок (12 180 секунд або 203 хвилини).

Кандидат Андрій Садовий у лютому також замовляв політичну рекламу на «UA:Закарпаття» на суму 1 207 гривні 20 копійок (240 секунд або 4 хвилини) та на «Українське радіо: Ужгород» на суму 2 257 гривень 20 копійок (хронометраж - 836 секунд або майже 14 хвилин).

Кандидат на пост Президента Юрій Бойко замовляв політичну агітацію у лютому, але найменше: хронометраж у 40 секунд обійшовся у 201 гривню 20 копійок.

Кандидат у Президенти Василь Журавльов замовляв політичну агітацію в ефірі «UA: Закарпаття» у березні: хронометраж – 700 секунд або 11,5 хвилин, вартість – 3 521 гривень. Також Василь Журавльов замовляв політичну рекламу в ефірі «Українського радіо: Ужгород»: хронометраж – 1 100 секунд або 18 хвилин, вартість – 2 970 гривень.

Кандидат Сергій Каплін замовляв політичну рекламу в ефірі радіо у березні хронометражем у 3 290 секунд (майже 55 хвилин), за що оплачена сума у 8 883 гривні.

Кандидат Юрій Кармазін у березні замовив політичну агітацію на телеканалі на суму 5 754 гривні 32 копійки – хронометраж – 1 144 секунди, тобто фактично 19 хвилин.

Дану інформацію від ПАТ «НСТУ» представники ОПОРИ отримали 23 квітня після публікації на сайті про відмову у наданні публічної інформації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)