Всі 17 окружних виборчих комісій в Дніпропетровській області завершили підрахунок голосів повторного голосування 21 квітня 2019 року. Явка виборців становить 65,89%, що складає майже 9% голосів виборців від загальної кількості громадян України, що взяли участь у другому турі виборів Президента України 21 квітня 2019 року.

Після завершення підрахунку голосів виборців та складання протоколів деякі окружні виборчі комісії роблять фото на згадку. Спостерігачі ОПОРИ повідомляють, що члени ОВК №30, які одні з перших в області склали протокол про підсумки голосування, зробили фото поблизу Кам’янської міської ради, де розташоване приміщення комісії.

В Дніпропетровській області взяли участь в голосуванні 1 634 153 виборці. Серед них 20 450 громадян, які тимчасово змінили місце голосування без зміни виборчої адреси. Найчастіше змінювали місце голосування громадяни в межах області – 9579 виборців. З  Донецької області охочих проголосувати Державний реєстр виборців нарахував 4777 громадян, з Луганської – 1771. В першому турі виборів, що відбулись 31 березня 2019 року, кількість громадян, які змінили голосування, була вищою та складала 23 925.

Таким чином, явка виборців у Дніпропетровській області становить 65,89%, що складає майже 9% голосів виборців від загальної кількості громадян України, що взяли участь у другому турі виборів Президента України 21 квітня 2019 року. Це найбільша кількість виборців, що взяли участь у виборах у межах однієї області після м. Київ та Київської області.

Кандидат на пост Президента України Володимир Зеленський переміг в усіх 17 виборчих округах Дніпропетровської області. Найвища кількість голосів, відданих за Володимира Зеленського, зафіксована у виборчому окрузі №37, що знаходиться у м. Кривий Ріг, звідки родом Володимир Зеленський. Виборчі округи №№31, 32, 33 в Кривому Розі також найбільше підтримали земляка – 89,57%, 89,87%, 89,18% відповідно.

Відзначимо, що міський голова Кривого Рогу Юрій Вілкул 22 квітня привітав кандидата на пост Президента Володимира Зеленського, відповідний допис з’явився на офіційному сайті Криворізької міської ради.

Найнижча підтримка Володимира Зеленського в Дніпропетровській області – 79,71% зафіксована у виборчому окрузі №27 в м. Дніпро. Від цього округу до Верховної Ради України у 2014 році було обрано нинішнього Дніпровського міського голову Бориса Філатова.

Кандидата на пост Президента України Петра Порошенка найбільше підтримали виборці в місті Дніпро. Так, зокрема у виборчому окрузі №27 Петро Порошенко здобув прихильність 17,79% виборців,  у виборчому окрузі №26 – 15,27%. Найменше прихильників чинного Президента України мешкає у Кривому Розі. Так, у виборчому окрузі №37 за Петра Порошенка проголосувало 7,62% громадян України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаа  нгажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)