День повторного голосування на Сумщині пройшов спокійно і без значних порушень, які б могли вплинути на результат волевиявлення громадян. Поліція зареєструвала 43 повідомлення від громадян. Про це 22 квітня під час прес-конференції у Сумах розповіли представники ОПОРИ.

За результатами паралельного підрахунку голосів, який у день повторного голосування здійснила Громадянська мережа ОПОРА, Володимир Зеленський отримав 73,2% голосів виборців, тоді як Петро Порошенко — 24,3% за похибки 1,5%. Кількість недійсних бюлетенів становила 2,5% за похибки 0,3%. Про це розповіла координаторка спостереження ОПОРИ за виборами Президента у Сумській області.

«Ці дані були отримані завдяки роботі спостерігачів ОПОРИ, які працювали в день виборів на більш ніж 1500 дільниць по всій Україні. Таким чином, ми отримали результати, набагато точніші за екзит-поли та швидші за офіційні».

За словами, найбільша кількість недоліків під час передвиборчої кампанії другого туру припадає на непрозорість фінансування виборчої кампанії кандидатів, «джинси» у ЗМІ та «чорного піару», є питання щодо повноти даних у списках реєстру виборців, недоступності окремих виборчих дільниць для людей з інвалідністю. Серед порушень у день голосування під час другого туру виборів в ОПОРІ зафіксували спроби порушення таємниці голосування, фотографування й пошкодження бюлетенів. Під час голосування значна частина порушень стосувалась роботи виборчих комісій, оскільки вони працювали у мінімальному складі.

«Найбільш поширені — це видача бюлетеня однією особою, тим більше, що комісії були сформовані в мінімальному складі. Бюлетені були короткі, порахувалися швидко, і у деяких комісіях була спокуса — замість дати 21 квітня вказати 00:35 22 числа, щоб отримати більше коштів. Ми фіксували це і складали відповідні скарги».

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав ОПОРИ в Сумській області зазначила, що виборчі  правопорушення повинні мати логічне завершення у вигляді переданих до суду справ, складених адмінпротоколів чи роз'яснювальної роботи в межах превентивної діяльності.

«Ті всі питання, з якими представники ОПОРИ звертались і до правоохоронних органів, і до окружних виборчих комісій, і до інших державних органів влади, будуть контролюватись мною особисто до логічного завершення. Поки ми не отримаємо останні відповіді від тих установ, які повинні за це відповідати, ми не зупинимось. Відповідальність за виборчі порушення має бути невідворотною,  як для членів ДВК, ОВК, так і для виборців».

За інформацією заступника начальника ГУНП в області Володимира Бабича, у  день виборів у поліції зареєстрували 43 повідомлення від громадян, пов‘язаних з можливими порушеннями виборчого законодавства — це вдвічі менше, ніж під час першого туру виборів. За 27 з них вже прийняті процесуальні рішення, за іншими — тривають перевірки.

«Найбільша кількість повідомлень, майже 40%, надійшло по м. Суми, 13% — по м. Конотоп, всі інші  припадають на інші населені пункти нашої області, — зазначив Володимир Бабич. — Щодо змісту самих повідомлень, то 37% з них стосуються саме списків виборців. Кожне восьме повідомлення надходило з приводу незаконної агітації. Одне повідомлення надійшло щодо пошкодження бюлетеня (м. Конотоп),  2 — з приводу спроби винесення бюлетеня за межі дільниці (м. Суми та Ромни),  4 – про відео- та фотофіксацію бюлетенів, і ще 3 – стосовно роботи спостерігачів. У 9 % — випадки, коли громадяни намагалися проголосувати без пред‘явлення паспорта».

Ознайомитись із заявою Громадянської мережі ОПОРА щодо попередніх результатів спостереження на чергових виборах Президента України можна за посиланням.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачіпо всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)