Як передвиборча кампанія між першим та другим турами виборів Президента України, так і день голосування пройшли на Харківщині спокійно та без системних порушень. За результатами паралельного підрахунку голосів, який проводила Громадянська мережа ОПОРА, перемогу в другому турі отримав Володимир Зеленський. Про це на прес-конференції 22 квітня розповіли координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області і громадський омбудсмен із захисту виборчих прав у Харківській області.

Загалом період між двома турами на Харківщині пройшов спокійно і без системних порушень, які могли вплинути на виборчий процес. ОПОРА зафіксувала декілька випадків агітації проти Володимира Зеленського і публікацій в друкованих ЗМІ, які мали ознаки «чорного піару» проти кандидата, але порівняно з періодом до першого туру інтесивність і системність подібних подій з ознаками порушення істотно знизилась.

Також при спостереженні за процесом формування дільничних виборчих комісій у Харківській області і Харкові виявилось, що кандидат Петро Порошенко подав у деяких ДВК по дві кандидури на посади членів замість необхідних семи-восьми. Це призвело до того, що до складу дільничних комісій кандидатури довелось подавати головам окружних комісій. Всього на Харківщині від голів ОВК були подані 2 543 члени дільничних комісій, Петро Порошенко отримав 9 558 членів ДВК, а Володимир Зеленський — 12 050.

День виборів також пройшов у Харкові та області спокійно: вранці всі комісії розпочали ранкове засідання вчасно і без порушень, так само вчасно відкрились усі виборчі дільниці.

Під час другого туру виборів ОПОРА на Харківщині п’ять разів зверталась до поліції — через порушення порядку ведення агітації на користь Петра Порошенка, фотографування виборцем свого бюлетеня, пошкодження інформаційного стенду кандидата в Президенти Петра Порошенка на дільниці №630433 і дочасне оприлюднення даних екзит-полу в соціальних мережах.

«Загалом можна констатувати, що виборчий процес на Харківщині був досить конкурентним, прозорим і відкритим, а також відповідав демократичним стандартам. ОПОРА фіксувала порушення порядку ведення агітації і порушення в день виборів, але вони були несистемні і не містили ознак того, що хтось намагається зірвати вибори, або сфальсифікувати їх. Також хочеться відмітити, що працівники Нацполіції оперативно реагували на всі повідомлення про можливі порушення законодавства.

Окремою особливістю другого туру в Харківській області є нижча кількість спостерігачів на виборчих дільницях порівняно із першим туром виборів. Якщо 31 березня спостерігачів подекуди було більше, ніж членів ДВК, то 21 квітня на деяких дільницях взагалі не велось спостереження», — відзначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

Отримали бюлетені на Харківщині для голосування у другому турі 1 326 945 виборців, тобто 64,78% з усіх внесених до списку виборців у регіоні на момент закінчення голосування, що є ненабагато вищим показником, ніж у першому турі, коли проголосували 64,49%.

Окружні і дільничні виборчі комісії вчасно розпочали свої вечірні засідання, ніч підрахунку голосів минула без значних порушень. Спостерігачі ОПОРИ фіксували, в основному, традиційні черги та агресію від членів дільничних комісій.

За результатами паралельного підрахунку голосів, який у день голосування на виборах Президента України провела Громадянська мережа ОПОРА, Володимир Зеленський набрав 73,2% голосів виборців, Петро Порошенко отримав 24,3% голосів. Похибка складає 1,5%. 2,5% бюлетенів були визнані недійсними. Такі висновки ОПОРА робить, базуючись на звітах 1299 з 1305 спеціально підготовлених та офіційно зареєстрованих спостерігачів, 99,6% виборчих дільниць з 811 907 голосів, що з 99% впевненістю говорить про такі результати другого туру президентських виборів.

Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Харківській області зупинився на питанні забезпечення доступності виборчих дільниць для всіх груп громадян і розповів, що далеко не всі приміщення дільниць були доступні для людей на візках або з дитячими візочками.

 «Не дивлячись на те, що загалом вибори відбулись з дотриманням демократичних стандартів і без критичних перешкод для реалізації виборцями на Харківщині свого права обирати і бути обраними, існує велика потреба в модернізації існуючого законодавства. Наразі необхідно «відв’язати» виборчу адресу громадян від місця реєстрації «прописки», оскільки сьогоднішня архаїчна напіврадянська система визначення виборчої адреси призводить до численних проблем та порушень виборчих прав», — наголосив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав у Харківській області.

Тому він заявив про нагальність прийняття Закону «Про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян)», проект якого розробили експерти Громадянської мережі ОПОРА та низки інших неурядових громадських організацій.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)