За даними спостереження Громадянської мережі ОПОРА, виборчі дільниці всіх дев’яти територіальних виборчих округів Запорізької області відкрилися вчасно і з дотриманням встановленої процедури. Серед основних порушень в подальшій роботі: неналежним чином оформлена документація, що серед іншого може призвести до кримінальної відповідальності.

Можливі ознаки підробки виборчої документації, що розтлумачується Кримінальним кодексом України, зафіксовані у роботі чотирьох дільниць. Зокрема спостерігачі ОПОРИ помітили, що члени виборчої дільниці №230934 в ТВО №75 та № 230881 в ТВО №74 підписують протоколи про підрахунок голосів під час проведення процедури голосування виборців на дільниці. Члени інших дільниці №230572 (у ТВО №81) та дільниці №231076 (ТВО № 77) заповнили протоколи про підрахунок голосів за дві години до вказаної дати і часу в цьому документі.

Громадський омбудсмен ОПОРИ із захисту виборчих прав у Запорізькій області  зазначає: «Ці протоколи підписали голова та секретар, а також сім інших членів комісії. На другій сторінці акта зазначена дата «21 квітня 2019 року» і час «00 год 08 хв». Копію цього документа, згідно процедури, передбаченої Законом України «Про вибори Президента України», надані офіційним спостерігачам ОПОРИ.  Наведені випадки стали підставою для виклику поліції і написання заяв до правоохоронних органів».

21 квітня у ТВО №80 зафіксована ситуація, коли члени кількох ДВК у приміщенні окружної виборчої комісії, починаючи з 22:00 години, відмовлялися здати виборчу документацію, пояснюючи, що зроблять це після опівночі для отримання оплати за два дні своєї роботи, що гарантовано їм пунктом 3.3 Постанови ЦВК від 8 квітня 2014 року № 226.

«Варто в законодавчому полі прописати, проговорити, як це має відбуватися, щоб уникали комісії вчиняти у подальшому такі дії. І, звісно, ряд адміністративних, кримінальних порушень, які нами фіксувалися у день виборів в подальшому мають якісно розслідуватися Національною поліцією, провестися має ефективне слідство та зібратися належна доказова база. Адже важливо працювати не лише на превенцію, але й притягувати до відповідальності тих осіб, що вчинили порушення», – додає до згаданих випадків регіональний координатор Громадянської мережі ОПОРА.

 

На початку голосування 21 квітня 2019 року схожі за можливими ознаками порушення випадки сталися на виборчій дільниці № 230445 ТВО №82 за адресою вул. Матросова, 2, с. Воскресенка у Пологівському районі Запорізької області. Було помічено, що, отримавши бюлетень, два виборці у різний час, зайшовши до кабінки, вкинули цей документ у тумбу, яка там знаходилися. Свої дії пояснили тим, що зробили це помилково, прийнявши тумбу за скриньку для бюлетенів.

 

В Запоріжжі на ВД № 230984 у ТВО №76, отримавши для процедури голосування бюлетень – виборець виніс цей документ з дільниці. Приїхавши за викликом на місце події поліція затримала виборця для з’ясування обставин. Із підозрою у незаконному використанні виборчого бюлетеня відкрите кримінальне провадження за ознаками ст. 158-1 Кримінального кодексу України.

Одним з найпоширеніших порушень під час першого туру голосування стала фотофіксація виборцем бюлетеня на дільниці, що порушує таємницю голосування, гарантовану ст. 7 ЗУ «Про вибори Президента України».

«Цього разу ОПОРОЮ в Запорізькій області проявів такого порушення не помічено, однак до нас звернулися громадяни із проханням розтлумачити правову доцільність дій заступника голови Запорізької обласної ради Владислава Марченка. Цей  чиновник опублікував на своїй сторінці Фейсбук світлину виборчого бюлетеня і супроводив її текстом, що має маркери агітації», – зазначає обласна координаторка Громадянської мережі ОПОРА у Запорізькій області.

 

Також ОПОРА зафіксувала випадки, коли громадяни України не змогли скористатися своїм виборчим правом. Так на ВД № 231076 у територіальному виборчому окрузі № 77 м. Запоріжжя виборець стверджував, що не зміг отримати свій бюлетень для голосування, оскільки той вже був виданий іншій особі. За словами голови дільничної виборчої комісії Тетяни Суханової, члени ДВК стверджують, що ця особа вже проголосувала 21 квітня. Для з’ясування обставин викликали поліцію. Інший випадок трапився на виборчій дільниці № 213812 у територіальному виборчому окрузі №77, де члени ДВК відмовили видати бюлетень для голосування запоріжанці у зв’язку з тим, що її прізвище у паспорті не збігалося із прізвищем у списку виборців. При собі громадянка мала свідоцтво про шлюб, як документ, що пояснює зміну дівочого прізвища після заміжжя, однак члени комісії свого рішення не змінили.

В селі Рівнопілля Гуляйпільського району Запорізької області на виборчій дільниці № 230183 ТВО №82 літньому чоловіку видали бюлетень для голосування за наданням військового квитка замість паспорта. Відповідно до пояснень у ч. 2 ст. 2 Закону України «Про вибори Президента України» військовий квиток може бути документом, що підтверджує громадянство України на дільниці, лише у випадку, коли виборець є військовослужбовцем строкової служби.

«Заважаючи на порушення, які відбувалися у першому турі, зокрема щодо тих, які вчинили виборці, а саме фотографування виборчого бюлетеня, намагання винести бюлетень – ОПОРА на цьому акцентувала увагу і, зокрема, ми зверталися до виборців, що не варто робити, щоб вас не притягнули до адміністративної або кримінальної відповідальності. І ми можемо бачити, що другий тур пройшов більш спокійно, зокрема щодо порушень, що стосувалися і вчинялися самими виборцями. Натомість ми бачимо ряд процедурних порушень, які і продовжуються, які вчиняються членами виборчих комісій», – підсумовує ведення спостереження 21 квітня регіональний координатор Громадянської мережі ОПОРА .

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)