Повторне голосування у Вінницькій області відбулося без суттєвих порушень та з дотриманням норм українського законодавства. Спостерігачі ОПОРИ фіксували аналогічні випадки порушень і 31 березня, і в день повторного голосування 21 квітня, однак інтенсивність цих порушень значно зменшилася.

Про зафіксовані порушення у день голосування на Вінниччині та про результати паралельного підрахунку голосів розповіли 22 квітня представники ОПОРИ під час прес-конференції у Вінницькому прес-клубі.

За словами координаторки спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Вінницькій області, найбільш поширеним порушенням у день повторного голосування, зафіксованим спостерігачами ОПОРИ на виборчих дільницях, були спроби видачі членами виборчих комісій та отримання виборцями бюлетенів без пред’явлення належних документів.

Зокрема, на дільниці у селі Жеребилівка Могилів-Подільського району видавали бюлетені без пред’явлення паспорта людям похилого віку. Випадки видачі бюлетенів за пенсійними посвідченнями були у смт Піщанка, в селі Вищеольчедаїв Мурованокуриловецького району, у селі Підлісне Літинського району. Крім того, у селі Губник Гайсинського району жінка хотіла проголосувати за посвідченням депутата районної ради, проте члени комісії не видали їй бюлетень за цим посвідченням, а видали лише після пред’явлення паспорта.

«Спостерігачі ОПОРИ фіксували однакові типи порушень виборчого законодавства в день голосування 31 березня і в день повторного голосування, хоча варто зазначити, щоправда в порівнянні із першим туром виборів, інтенсивність цих порушень значно зменшилася», - зазначила координаторка.

За словами координаторки, завдяки реагуванню спостерігачів на подібні ситуації в більшості випадків вдалося запобігти здійсненню порушення. Але практика голосування без відповідних документів залишається поширеним явищем.

Також представники Громадянської мережі ОПОРА озвучили результати паралельного підрахунку голосів виборців на основі репрезентативної для всієї України та статистично обґрунтованої вибірки. Відповідно, результати паралельного підрахунку такі:

  • Володимир Зеленський – 73,2% (похибка 1,5%);
  • Петро Порошенко – 24,3% (похибка 1,5%);
  • Кількість недійсних бюлетенів – 2,5% (похибка 0,3%)

Із заявою Громадянської мережі ОПОРА щодо попередніх результатів спостереження на чергових виборах Президента України можна ознайомитися на сайті. Більше про методологію паралельного підрахунку голосів за посиланням.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.