День голосування на Черкащині пройшов спокійно і без системних порушень, які б могли вплинути на результат волевиявлення громадян. Про це під час прес-конференції у Черкасах 22 квітня розповіли представники ОПОРИ.

«Вчора протягом дня спостерігачі ОПОРИ з усієї області повідомляли про різні правопорушення. Зокрема, у селах в Городищенському та Лисянському районах фіксувалася видача бюлетеня без паспорта, натомість у Черкасах – бюлетень видали за закордонним паспортом. Крім того, у Каневі було повідомлення від родичів виборця про можливе підроблення підпису. Нині за цим фактом черкаська поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 158-1 ККУ», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.

Він також додав, що в день повторного голосування до черкаської поліції надійшло 33 повідомлення щодо можливих порушень виборчого законодавства. Більшість цих звернень – від людей, які не знайшли себе у списках виборців. Кілька повідомлень стосувалися фотографування бюлетенів, одне – пошкодження бюлетеня. Нині відкрито два кримінальні провадження. Загалом станом на вчора з початку виборчого процесу до поліції надійшло 228 повідомлень про можливі порушення, відкрито 24 кримінальні провадження, складено 23 адміністративні протоколи.

Координатор проінформував, що вже вночі на Черкащині ОВК 194, 195 та 198 вирішили приймати виборчу документацію лише після півночі, через це в цих комісіях утворилися черги. Окрім того, деякі ДВК по №199 територіальному виборчому округу чекали півночі, аби здавати свою документацію вже 22 квітня. Також на ОВК №197 були випадки прийому комісією виборчої документації, датованої вже 22 квітня, яке на той момент ще не настало.

«У протоколах, які привозили до окружної виборчої комісії, ДВК ставили пізнішу дату і займали чергу після 12-ї години. Таким чином люди намагалися додати собі ще один робочий день. Це явище було масовим. І насправді дуже прикро, коли використовується така груба і помітна схема, що встигла стати своєрідною традицією», - розказує представник ОПОРИ.

За його словами, на окрузі №197 члени однієї з ДВК ймовірно намагалися дооформити виборчі документи на капоті автомобіля біля приміщення ОВК. Окрім того, спостерігач зафіксував, як мінімум, ще два подібні факти. На місце була викликана поліція, відповідна заява спрямована до правоохоронних органів. Також на ОВК №195 та №196 були спроби від членів ДВК внести зміни до виборчої документації. Однак вони були попереджені спостерігачами ОПОРИ із залученням правоохоронців.

Координатор додав, що станом на 20 годину активність виборців на Черкащині склала 60,93% (по країні – 61,37%). Найнижча явка по області була зафіксована на окрузі №198 – 59,01%, найактивнішими були виборці на ТВО №194 – 62,45%. Для порівняння, під час голосування в першому турі 31 березня активність виборців на Черкащині склала 63,14%.

Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Черкаській області розповів про виявлені ним порушення: «У Черкаському наркологічному диспансері мені повідомили, що люди там взагалі не голосують, оскільки не було створено жодних спецдільниць. У день виборів у диспансері перебувало близько 50 осіб. Як на мене, ця ситуація – кричуща. Поліцію ми не викликали, бо не надійшло заяв від громадян. Але ми будемо вирішувати це питання із міським департаментом охорони здоров’я. Відповідно до законодавства не можуть голосувати лише люди, які визнані недієздатними. А там перебувають дієздатні люди, тож треба вирішувати це. Крім того, ми приймали скарги на доступність дільниць. Зокрема, щодо черкаських шкіл №31 та №33, де була тотальна недоступність: і пандуси відсутні, і дільниці на другому поверсі».

На завершення заходу представники ОПОРИ презентували присутнім журналістам результати паралельного підрахунку голосів. Їх можна переглянути ТУТ.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.