ОПОРА в Запорізькій області зафіксувала випадки на двох дільницях із некоректно вказаною датою заповнення протоколу у територіальних виборчих округах №77 та 81. Також з 22:00 до 00:00 кілька дільничних виборчих комісій затримували здачу документації в приміщенні окружних виборчих комісій у територіальному виборчому окрузі № 80. На підставі можливих ознак порушення викликано поліцію.

21 квітня офіційні спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в Запорізькій області зафіксували, що дві ДВК за №230572 (у ТВО №81) та №231076 (ТВО № 77) заповнили протоколи за дві години до вказаної дати і часу у цьому документі, що може містити ознаки порушення згідно з ч. 3 ст. 158 Кримінального кодексу України.

У ТВО №80 помічена ситуація, коли, починаючи з 22:00 години, члени кількох ДВК у приміщенні окружної виборчої комісії відмовлялися здати виборчу документацію, пояснюючи, що зроблять це після опівночі для отримання оплати за два дні своєї роботи.

Як пояснила голова ОВК в ТВО №80 Ольга Стержантова, вони готові прийняти документацію у членів ДВК, однак ті не заходять в кімнату, де проходить їхнє засідання. Ознак порушення в цьому вона не вбачає.

Відповідно вимог ч.2 ст. 81 Закону України «Про вибори Президента України» протокол про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у відповідних виборчих округах та інші документи дільничної виборчої комісії передаються відповідній окружній виборчій комісії на її засіданні.

Згідно пункту 3.3 Постанови ЦВК від 8 квітня 2014 року № 226 підставою для оплати праці членів виборчих комісій в день голосування та дні встановлення підсумків голосування є табель обліку робочого часу. Строком закінчення встановлення дільничними виборчими комісіями звичайних та спеціальних виборчих дільниць підсумків голосування є дата прийняття окружною виборчою комісією протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці.

Відтак робочим днем ДВК вважається навіть початок доби.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)