Станом на 20:00 спостерігачі ОПОРИ зафіксували, як секретарі дільничних виборчих комісій заповнюють протоколи про підрахунок голосів під час голосування, на одній з виборчих дільниць області розташовані камери відеоспостереження, а членам комісії в Обухівському районі довелось двічі їздити до виборця, аби він зміг проголосувати.

У Фастові на виборчій дільниці № 321381 та у Білій Церкві на виборчій дільниці № 321149 спостерігачі  Громадянської мережі ОПОРА зафіксували, як секретарі дільничної виборчої комісії  заповнюють протоколи про підрахунок голосів виборців під час процесу голосування.

Прийшовши на дільницю спостерігачка побачила, як секретар комісії заповнює протоколи про підрахунок голосів. Зокрема, як зазначила спостерігачка, секретар встигла вже заповнити кілька примірників протоколів, де вказувала адресу, номер дільниці, номер виборчого округу, скільки бюлетенів ДВК отримала. Між тим, ці дані, відповідно до ч. 4 ст. 75 ЗУ «Про вибори Президента України», секретар комісії має вносити під час ранкового засідання. Також секретар встигла заповнити прізвища всіх членів дільничної виборчої комісії. Такі дії секретаря голова ДВК пояснила тим, що під час вечірнього засідання секретар заповнювати всі протоколи не встигатиме, бо повільно пише.

На зауваження спостерігача комісія відреагувала і на момент перебування спостерігача на виборчій дільниці, заповнювати протоколи припинили, пообіцявши, що ці примірники анулюють і під час вечірнього засідання заповнюватимуть нові. Відтак, своєчасне фіксування даного інциденту допомогло запобігти ймовірному правопорушенню. 

Подібна ситуація сталася і у Білій Церкві, на виборчій дільниці  № 321149. Секретар дільничної виборчої комісії заповнювала протокол про підрахунок голосів, зокрема пункт 8 «кількість виборчих бюлетенів, що не підлягають врахуванню».

Після зауваження спостерігача секретар комісії припинила вчиняти правопорушення.

На виборчій дільниці 320740 у Обухівському районі члени дільничної виборчої комісії, під час організації голосування за місцем перебування, не змогли потрапити до одного з виборців, який був у списку виборців, не здатних пересуватися самостійно, бо він не відчинив двері. Однак, коли члени комісії повернулися на виборчу дільницю, на стаціонарний номер ДВК зателефонував той самий виборець і попросив прийти до нього ще раз, аби він зміг здійснити волевиявлення. Він пояснив, що був сам вдома і фізично не зміг впустити членів комісії. Відтак, дільнична виборча комісія, порадившись із окружною виборчою комісією та юристами, вдруге поїхала до вище зазначеного виборця, щоб він зміг реалізувати своє право голосу.

У  Білій  Церкві  на виборчій дільниці №321126, що знаходиться у приміщенні міської гімназії, спостерігачі зафіксували відеокамеру, яка направлена на виборчі кабінки. Спостерігачу ОПОРИ зазначили, що ця камера там постійно знаходиться і постійно ввімкнута.

Як зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області: «Під час повторного голосування в Київській області фіксувалися порушення, проте вони мали такий процедурний харектер, та не могли вплинути на результати волевиявлення виборців, не носили системного характеру і були переважно не умисними і викликаними незнанням законодавства».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)