На виборчій дільниці у геріатричному будинку села Петрики спостерігачі ОПОРИ виявили, що наявна кількість виборчих бюлетенів менша на 30 штук, ніж кількість виборців в уточненому списку виборців.

На виборчу дільницю №610936 округу №165, що розміщена у геріатричному будинку села Петрики, передали 128 бюлетенів для повторного голосування, тоді як в уточненому списку виборців є 158 осіб. Члени цієї ДВК повідомили ОПОРІ, що недостача бюлетенів була також 31 березня, але після звернення ДВК до ОВК бюлетені довезли.

Спостерігачі ОПОРИ щодо цієї ситуації звернулися за офіційним коментарем до голови ОВК округу №165 Ольги Лучки. Вона сказала, що голова цієї ДВК повідомив про проблему з нестачею бюлетенів, а вона в свою чергу зверталася з нею до Центральної виборчої комісії. Але з її слів стало зрозуміло, що для вирішення цього питання часу вже не було.

Відповідно до частини 7 статті 71 Закону України «Про вибори Президента України» виборчі бюлетені для кожної виборчої дільниці виготовляються у кількості, що на 0,5 відсотка перевищує кількість виборців, які включені до списку виборців на виборчій дільниці.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.