Станом на 16:00 до Національної поліції на Донеччині протягом 2 днів надійшло 57 звернень про порушення виборчого законодавства. Явка військових на спеціальних виборчих дільницях  Донецької та Луганської областей становить майже 81%.

«Вибори президента України у другому турі на  території  Донецької області проходять спокійно, чесно, відкрито та прозоро. Ми констатуємо той факт, що нам вдалося знизити показник звернень щодо порушень виборчого законодавства. Станом на 16:00 за 2 дні у нас зареєстровано лише 57 подій про порушення виборчого законодавства. З цих 57 подій ми бачимо такі незначні порушення, як відсутність у списках виборців, неотримання запрошення на вибори, порушення передвиборчої агітації. Хотів би зосередити увагу на тих кримінальних провадженнях, які було порушено працівниками національної поліції Донецької області. Вчора було повідомлення по Авдіївському району про те, що було заміновано школу, тобто 2 виборчі дільниці були заміновані. Завдяки вжитим слідчо-оперативним  заходам, оперативному реагуванню, нам вдалося затримати  особу, яка вчинила цей телефонний дзвінок, вилучити телефон. В скоєнні вказаного правопорушення чоловік зізнався. Тобто, по статті 259 особа притягується до кримінальної відповідальності», - під час брифінгу ОПОРИ розповів генерал, керівник ГУНП Донецької області Микола Семенишин.

Що стосується замінування ДВК №140147, інформація щодо якого надходила сьогодні, за словами пана Миколи Семенишина, телефонний дзвінок поступив із тимчасово окупованої території.

На запитання щодо інциденту з побиттям члена ДВК Павла Тички, генерал, керівник ГУНП Донецької області Микола Семенишин зауважив, що по вказаному зверненню співробітниками поліції було порушено кримінальне провадження за  ознаками ст. 125 Кримінального кодексу, тобто умисне нанесення легких тілесних ушкоджень. «Ми пов’язуємо вказане кримінальне провадження із виборчим процесом. Що стосується перекваліфікації вказаного кримінального провадження, зрозуміло - є процесуальне керівництво, тобто прокуратура, яка теж здійснює чітку кваліфікацію та швидке, об’єктивне, якісне розслідування», - зазначив Микола Семенишин.

За інформацією полковника, начальника відділу морально-психологічного забезпечення Об'єднано-командного пункту Об'єднаних сил Євгена Коваленка, станом на 16:00 на спеціальних виборчих дільницях проголосував майже 81% особового складу. «Проголосувало 80,8% військовослужбовців», - зауважив Євген Коваленко.

Заступниця начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС України у Донецької області Ірина Подашевська, під час брифінгу розповіла, що  станом на 16:00 до співробітників МНС надходило  повідомлення про мінування волноваської школи. «Більше повідомлень не отримували. Наразі Служба з надзвичайних ситуацій працює в посиленому режимі. Зараз на службі перебувають 470 чоловік особового складу та 109 одиниць техніки. Безпосередньо на всіх виборчих дільницях працюють  співробітники, які забезпечують пожежну техногенну безпеку і запобігають виникненню надзвичайних ситуацій», - розповіла ОПОРІ Ірина Подашевська.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.