У Шостці та Конотопі спостерігачі ОПОРИ виявили листівки з ознаками «чорного піару» проти одного з кандидатів, а також пошкоджені агітаційні листівки.

Зокрема у Шостці на вул. Марата поблизу школи №5, у якій розташована виборча дільниця, спостерігач ОПОРИ виявив листівку з текстом "Замінимо старих корупціонерів на нових" та з пізнаваним логотипом. 

А на паркані у Конотопі поблизу міського автовокзалу громадська омбудсменка із захисту виборчих прав ОПОРИ виявила обмальовану агітаційну листівку. Борди такого ж візуального ряду використовувались командою цього кандидата під час передвиборчої кампанії напередодні другого туру виборів. Поруч з цією листівкою міститься листівка екс-кандидата на пост Президента - учасника першого туру виборів -  Олега Ляшка.

За інформацією спостерігача ОПОРИ, на виборчій дільниці №590830 (м. Ромни), яка розташована в школі, виборець викликала поліцію, бо побачила при вході в школу портрет чинного Президента Петра Порошенка, який є також кандидатом на цю посаду.  Портрет завісили папером. Дільниця розташована у спортивній залі на другому поверсі школи, а портрет був розміщений у куточку із державною символікою на першому поверсі будівлі.

ОПОРА повідомляла про факти розповсюдження газет з ознаками "чорного" піару та пошкодження агітаційних матеріалів кандидатів на Сумщині напередодні другого туру виборів.

Безпосередньо у день голосування листівки з ознаками "чорного" піару зафіксовані спостерігачами ОПОРИ у Житомирі та на Закарпатті, а на Волині спостерігачі виявили листівки з прізвищем одного з кандидатів.

Відповідно до ч. 3 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України»: «Агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після призначення повторного голосування, і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем повторного голосування».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачіпо всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній,
координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області
тел.:+380636899209
(#вибори; #opora; #опора)