У Житомирській області станом на 17:00 до поліції надійшло 15 повідомлень про можливі порушення законодавства. Серед яких: агітація, фотографування і знищення бюлетеня на дільниці та видача його без паспорта.

Про це на своїй сторінці в мережі Facebook написав керівник Головного управління Національної поліції у Житомирській області В’ячеслав Печененко.

«Станом на 16:00 грубих порушень виборчого законодавства не маємо, загалом отримали 14 повідомлень, серед них інформація про агітацію, знищення бюлетенів, видачу їх без паспорта або фотографування та інші. Нині перевіряємо ці повідомлення, у двох випадках поліцейські уже оформили адмінпротоколи за порушення обмеження щодо ведення передвиборної агітації (212-10 КУпАП)», – йдеться в повідомленні.

У коментарі ОПОРІ керівниця відділу комунікації ГУНП Алла Ващенко розповіла, що станом на 17:00 зареєстроване ще одне повідомлення.

«В 11:00 в Житомирі надійшло повідомлення, про те що чоловік, який перебуває в стані алкогольного сп'яніння, порвав свій бюлетень для голосування у приміщенні дільниці. Повідомлень про фотографування  бюлетеня було три. На 17:15 год ми маємо вже 15 повідомлень», – розповіла Алла Ващенко.

Відповідно до  частини 1 статті 7 Закону «Про вибори Президента України»: «Голосування на виборах Президента України є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування».

Згідно з частиною 1 та 2 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України»:

«1. Передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. 2. Передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем виборів».

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирській області на дільницях не вистачає скриньок для голосування, а на чотирьох виборчих дільницях спостерігачі зафіксували видачу бюлетеня виборцю одним членом комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)