Члени дільничної виборчої комісії, яка проводить вибори на дільниці у селі Липник Львівської області заявили, що збираються вилучити спостерігачку ОПОРИ з дільниці за перешкоджання роботі ДВК. Раніше спостерігачка неодноразово фіксувала спроби членів комісії видати бюлетені громадянам, які не мали з собою паспортів.

На виборчій дільниці №460437 у селі Липник Жовківського району члени відповідної дільничної виборчої комісії повідомили спостерігачці ОПОРИ, що збираються вилучити її з дільниці через те, що вона заважає роботі комісії. До того спостерігачка неодноразово фіксувала спроби членів ДВК видати виборчі бюлетені громадянам, які не мали з собою паспортів та робила їм зауваження. Це стало причиною конфлікту між нею та комісією. Представниці ОПОРИ також намагались заборонити здійснювати фото- і відеофіксацію під час спостереження.Вона подала скаргу до окружної виборчої комісії №122, якій підпорядкована ДВК №460437, щодо порушень, зафіксованих на дільниці, та перешкоджань роботі офіційного спостерігача.

Нагадаємо, відповідно до частини 9 статті 69 Закону  «Про вибори Президента України» офіційні спостерігачі від партій, кандидатів на пост Президента та громадських організацій мають право бути присутніми на засіданнях дільничних та окружних виборчих комісій, бути присутніми при проведенні голосування, здійснювати фото-, аудіо- та відеофіксацію, не порушуючи таємницю голосування.

Відповідно до частини 11 того ж Закону виборча комісія може прийняти мотивоване рішення про позбавлення права присутності на своєму засіданні кандидата на пост Президента України, його довіреної особи, офіційного спостерігача, представника засобів масової інформації та особи, зазначеної у частині десятій цієї статті, якщо вона неправомірно перешкоджає його проведенню. Таке рішення комісія може ухвалити лише під час свого засідання. Згідно з частиною 1 тієї ж статті проведення голосування не є засіданням дільничної виборчої комісії.

Варто також зазначити, що перешкоджання діяльності офіційного спостерігача підпадає під статтю 157 Кримінального Кодексу України.

Представники ОПОРИ звернулись до окружної виборчої комісії для вирішення ситуації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: