На декількох виборчих дільницях, де проводять спостереження представники ОПОРИ, зафіксували порушення, що стосуються матеріально-технічного забезпечення. До них належить недостатня кількість скриньок для голосування і відсутність інформаційних плакатів про кандидатів на пост Президента України, а також тих, що роз’яснюють процедуру голосування.

За інформацією від спостерігачів ОПОРИ, на 4 дільницях в окрузі №164 є менше скриньок для голосування ніж передбачено законодавством. В окрузі №165 подібна ситуація зафіксована на 8 дільницях, в окрузі №166 – на 6 дільницях. Загалом у 12 випадках на дільницях бракує по одній великій та одній малій скриньці, у 2 випадках – по 1 великій і у 4 випадках – по одній малій.

У частині 4 статті 74 Закону України «Про вибори Президента України» вказано, що кожна виборча дільниця забезпечується необхідною кількістю виборчих скриньок – великих (стаціонарних) та малих (переносних). Мала виборча дільниця повинна мати не менше двох великих та двох малих виборчих скриньок, середня – не менше трьох великих і двох малих скриньок, а велика – не менше чотирьох великих і трьох малих скриньок.

Також спостерігачі ОПОРИ на дільницях у виборчих округах №166 і №167 зафіксували відсутність інформаційних плакатів. На двох дільницях округу №167 не було інформаційних плакатів про кандидатів на пост Президента України у приміщенні для голосування. А на трьох дільницях ТВО №166 і на двох ТВО №167 були відсутні плакати про порядок голосування.

Цей факт має знаки порушення частини 5 статті 74 Закону України «Про вибори Президента України». У статті вказано, що дільнична виборча комісія в обов'язковому порядку розміщує плакати, що роз'яснюють порядок голосування та відповідальність за порушення законодавства про вибори Президента України, а також інформаційні плакати кандидатів на пост Президента України.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області зауважує, що порушення, про які повідомляють спостерігачі ОПОРИ в Тернопільській області, не мають масового характеру і є не значними процедурними порушеннями, які б не мали мати впливу на перебіг голосування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.