На виборчій дільниці №650328 селі Новопавлівка Херсонської області виборчі скриньки знаходились не в полі зору членів виборчої комісії. Після роз’яснень спостерігача ОПОРИ порушення усунули.

На виборчій дільниці №650328 (186-ий ТВО) члени комісії сиділи в одному приміщенні, а виборчі скриньки знаходились в іншому, що є порушенням статті 74 Закону «Про вибори Президента України».

Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зробив членам комісії зауваження, вказавши на норму закону. Один з членів комісії зазначив, що «спостерігач повинен спостерігати, а не втручатися в роботу комісії», але зрештою скриньки переставили таким чином, щоб вони були в полі зору всіх членів ДВК.  

Відповідно до частини 3 статті 74 Закону «Про вибори Президента України» розміщення обладнання у приміщенні для голосування планується таким чином, щоб місця видачі виборчих бюлетенів, вхід і вихід з кабін (кімнат) для таємного голосування, виборчі скриньки були у полі зору членів дільничної виборчої комісії та осіб, які відповідно до цього Закону мають право бути присутніми в приміщенні для голосування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)