Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують порушення на виборчих дільницях, пов’язані з порушенням процедурних норм. Також на дільниці у Вознесенську представники громадської організації проводять екзит-пол, запитуючи у виборців, за якого кандидата вони проголосували.

На дільниці №480915 (округ 129) не вистачає 417 бюлетенів, після їх отримання ОВК виявила нестачу та зверталась до ЦВК, щоб їх додрукували, але станом на ранок 21 квітня ЦВК не забезпечила ці бюлетені. У той же час на спецдільниці №000001 о 7-30 отримали сім бюлетенів, яких не вистачало.

А на дільниці №480520, розташованій в селі Новоматвіївське Новоодеського району, спостерігач ОПОРИ зранку зафіксував печатки на виборчих бюлетенях, які проставляли під час ранкового засіданні, що є порушенням частини 10 статті 73 Закону України «Про вибори Президента України». Голова ДВК прокоментував, що вони отримали виборчі бюлетені лише ввечері 20 квітня і на засіданні не було кворуму, щоб прийняти бюлетені, перерахувати та проставити печатки.

На виборчій дільниці №480656 у м. Вознесенськ голова ДВК Віктор Гончаренко запропонував провести ранкове засідання до 7-15, тобто раніше встановленого Законом України «Про вибори Президенти України» часу. Спостерігач ОПОРИ помітив, що сейф, де зберігаються бюлетені, був відкритий. Частина бюлетенів була роздана членам комісії для подальшої видачі виборцям, а частина залишилась у сейфі, що є порушенням процедурних норм. Після того, як спостерігач ОПОРИ зробив зауваження, порушення було усунено в присутності поліцейського. Окрім того,  голова ДВК почав запускати виборців у приміщення для голосування раніше 8-00.

Також спостерігач ОПОРИ повідомив, що на виході з виборчої дільниці стоїть представник ВГО «Передові правові ініціативи» та запитує у виборців, які вже здійснили своє волевиявлення, за кого вони проголосували, називаючи це опитування екзит-полом.

У частині 11 статті 75 Закону України «Про вибори Президента України» сказано: «Голова дільничної виборчої комісії передає необхідну кількість виборчих бюлетенів для голосування членам дільничної виборчої комісії, які будуть видавати виборчі бюлетені виборцям у приміщенні для голосування та організовуватимуть голосування за місцем перебування виборців. Кількість отриманих членами виборчої комісії виборчих бюлетенів для організації голосування виборців за місцем перебування повинна дорівнювати кількості виборців, включених до витягу із списку виборців. Передання виборчих бюлетенів фіксується відомістю за формою, встановленою Центральною виборчою комісією. Зазначені члени комісії засвідчують отримання виборчих бюлетенів, проставляючи підпис у відомості, та забезпечують їх збереження і дотримання встановленого цим Законом порядку їх видачі виборцям. Жодного виборчого бюлетеня у сейфі (шафі) не може залишатися».

На виході з дільниці № 480651 (м. Вознесенськ) встановлена спеціальна скринька з написом «Центр Разумкова», в яку виборцям пропонують вкинути ім’я та прізвище кандидата, за якого вони віддали свій голос.

 
За коментарями звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.