У Луганській області 20 квітня члени дільничних виборчих комісій від Володимира Зеленського отримали смс-повідомлення із погрозами. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ з Луганщини.

Зокрема, на телефонні номери членів комісії прийшли смс-повідомлення, написані латиницею начебто від імені праворадикальної громадської організації «С14» із погрозами щодо перемоги кандидата в Президенти Володимира Зеленського. Повідомлення розіслані членам комісії через Інтернет від абонента «live:ukrainav9», що не дає можливості ідентифікувати авторів.

У повідомленні до членів комісій звертаються на ім’я та по батькові й обіцяють стратити їх в разі перемоги на їхній дільниці певного кандидата в Президенти. Також у повідомленні залякують тим, що авторам відоме місце проживання отримувача. Наприкінці стоїть підпис у вигляді назви  організації: «Shanovna Ludmya Ivanivna, yaksho na vashiy dilnyci otrymae peremogu Zelens”kiy, my stratemovas. Pom”znayte nam vidomo de vy meshkaete. C14».

Представник обласного штабу кандидата Володимира Зеленського Дмитро Недайвозов зазначає: «Представникам Володимира Зеленського у дільничних виборчих комісіях різних округів прийшли смс з погрозами. На даний час заяви до органів поліції ми ще не подавали, узагальнюємо інформацію з цього приводу. Наразі просто заспокоюємо своїх людей, аби вони не хвилювалися».

Організація С14 офіційно не представлена в Луганській області. Водночас, лідер всеукраїнської організації  С14 Євген Карась на своїй сторінці в фейсбук зазначає: «До відома усіх суддів, прокурорів та членів ДВК! СІЧ не надсилала жодних листів чи смс. Усі наші звернення є публічні. Ми нікого не страчували і не страчуємо. СІЧ негативно оцінює тих, хто протягує до влади Зеленського, а не громадян. Люди мають законне право обирати будь-кого. І обирають на свій розсуд, симпатії та ризики».

Нагадаємо, що напередодні голосування у першому турі виборів, аналогічна ситуація вже фіксувалася. На той час від імені «Національного корпусу» за такою ж схемою погрози надходили членам 113 окружної виборчої комісії та ДВК, що входять до цього округу, однак, погроза фізичної розправи мала настати у разі перемоги Петра Порошенка. При цьому, представники політичної партії «Національний корпус» спростували можливість своєї причетності до зазначеної інформаційної акції, зазначивши, що це є передвиборчою провокацією.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.