На сайті Сторожинецької районної державної адміністрації та Facebook-сторінці Чернівецької обласної державної адміністрації розміщені матеріали, які суперечать принципу рівного та неупередженого ставлення органів державної влади до кандидатів у Президенти.

11 квітня на Facebook-сторінці Чернівецької ОДА опубліковано пост, де зазначалось:

«Немає людини більше зацікавленої, ніж Петро Порошенко, щоб якомога швидше завершити розслідування. Хто винний – відправити у в’язницю, хто не винний – зняти позиції. І тут мають бути люди, які користуються найбільшою довірою», - резюмував Президент.

8 квітня на цій же сторінці був зроблений допис наступного змісту: «Вважаю, що є надзвичайно великою загрозою, коли є підозра, що кандидатом або навіть Президентом України, Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил може стати людина, яка не виключено, що має наркотичну залежність. І для того, щоб зняти ці питання, в цьому зацікавленні обидва кандидата, в цьому зацікавлений кожен українець, який робить свідомий вибір рівно за два тижні», - наголосив Президент України Петро Порошенко в ефірі телеканалу «Україна». 

18 квітня на сайті Сторожинецької РДА з’явилась публікація під назвою «На жаль, це ще можливо – Президент про можливість реваншу проросійських сил на виборах». У ній Петро Порошенко закликає  громадян України не допустити 21 квітня реваншу старих політичних сил та намагань розширити президентські повноваження, повернувши редакцію Конституції від 1996 року. 

15 квітня на цьому ж сайті було опубліковано новину під назвою: «Народ визначився у підтримці вступу України до ЄС та НАТО – Президент застерігає від намагань зупинити євроатлантичну інтеграцію». У новині наводиться цитата Петра Порошенка: «Мене, наприклад, непокоїть, що зараз ми маємо зупинити європейську та євроатлантичну інтеграцію для того, щоб знову піти на референдум. Народ визначився. Народ зараз має більше ніж половина підтримки НАТО і дві третини – підтримки ЄС».

4 квітня на сторінці розмістили матеріал під назвою: «До кінця другого президентського терміну планую підготувати Україну до вступу в ЄС та НАТО – Петро Порошенко».

Відповідно до  пунктів 4 та 2  частини 4 статті 3 Закону України «Про вибори Президента України», рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується рівним та неупередженим ставленням органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів на пост Президента України та забороною втручання органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування у виборчий процес, за винятком випадків, передбачених цим Законом. Згідно з частиною 3 статті 56-1 даного Закону органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, об’єднання громадян та інші особи при поширенні інформації про вибори, яка не є передвиборною агітацією відповідно до статті 58 цього Закону, зобов’язані дотримуватися об’єктивності, неупередженості, збалансованості, достовірності, повноти і точності інформації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)