За 20 днів, які пройшли між першим та другим турами виборів Президента спостерігачі ОПОРИ виграли суд у окружної комісії,  фіксували випадки «джинси» і «чорного піару» проти кандидатів у ЗМІ і спостерігали за тим, як формувались окружні і дільничні комісії.

У ніч на 1 квітня члени окружної виборчої комісії територіального виборчого округу №170 вирішили позбавити права перебування  засідання спостерігача ОПОРИ, який декілька разів попросив надати йому для зйомки протокол однієї з ДВК.

ОПОРА оскаржила такі дії окружної комісії й виграла в суді першої інстанції та апеляційної інстанції. В судовому порядку скасовано постанову «Про позбавлення права офіційного спостерігача бути присутнім на засіданні окружної виборчої комісії під час встановлення підсумків голосування в межах територіального виборчого округу №170». Окружна комісія подала апеляційну скаргу, але ОПОРА виграла і цю інстанцію.

10 квітня на Харківщині сформувались окружні виборчі комісії: обидва кандидати отримали однакову кількість членів комісій і порівну розділили між собою керівні посади. При цьому зі 196 членів комісій 158 залишились працювати в тих же ОВК, що й у першому турі, а на 168, 170, 173, 175 і 181 округах не змінились голови комісій.

15 квітня завершилось формування 1681 звичайних та спеціальних дільничних виборчіх комісій у  Харківській області. Цей процес був більш проблемним, ніж формування ОВК — в тому числі через недостатню кількість людей у поданнях від кандидата Петра Порошенка. Наприклад, ДВК в 176 і 177 округах сформували в останній день — 15 квітня через те, що Петро Порошенко подав меншу кількість членів ДВК, ніж потрібно – по дві особи на комісію замість семи.

Проблему недостатньої кількісті закривали за рахунок осіб, яких було внесено до складу усіх ДВК за поданням голів ОВК — найбільше таких осіб, 765 було на 176 окрузі, який закінчив формування дільниць за дві години до дедлайну, о 21:30 15 квітня. Загалом Петра Порошенка представляють на Харківщині 9 558 членів ДВК, Володимира Зеленського — 12 050. Від голів ОВК були подані 2 543 члени дільничних комісій.

Також для періоду між першим та другим туром була харктерна активізація агітації проти Володимира Зеленського. ОПОРА на Харківщині зверталась до поліції 8 квітня через листівку на світлофорі з агітацією на користь Петра Порошенка і проти Володимира Зеленського, на якій не було вихідних даних.

Наступного разу спостерігачі ОПОРИ звернулись до правоохоронців 18 квітня через виявлені у Слобідському районі Харкова наліпки з агітацією проти Володимира Зеленського, які також не містили відомостей, які вимагає від політичної агітації Закон України «Про вибори Президента».

Також у Харкові мітингували проти обох кандидатів. 14 квітня на площі Свободи пройшов мітинг проти Володимира Зеленського — його учасники тримали плакати «Договоримся посередине», «Непрозеби Украину» і роздавали листівки, на одній з яких співставлялося обличчя Володимира Зеленського і Віктора Януковича із написом «Выбрали зека, выберут и Зе. Не вибери Зе».  На листівках було зазначено, що вони надруковані на особистому принтері Ковалівського Р. І. тиражом в 100 екземплярів. Відповідальний за випус Ковалівський Р. І., а замовником вказана Д. Зоріна.

17 квітня близько 15:00 у Харкові кілька десятків людей мітингували під Харківською облдержадміністрацією, виступаючи проти чинного Президента і учасника виборчих перегонів, Петра Порошенка, та агітуюючи за Володимира Зеленського.

Учасники акції вишукувались поблизу входу до облдержадміністрації, тримаючи в руках плакати, на яких було написано «Біжи Пєтя, біжи», «Молодь за Зеленського», «Зрадників України за грати», «Зе, запитай Пороха, бо він нас не чує», «Ні бізнесу на крові».

Один з учасників мітингу з гучномовцем, читаючи з листка, озвучував питання, на які, за його словами має відповісти під час дебатів Петро Порошенко — про те, «що нового може запропонувати цей кандидат», «чому під час війни йде контрабанда зброї», та «чому родовища віддані олігархам». Жодної агітаційної продукції під час мітингу не поширювалось.

В офісі «ЗеКоманди» в Харкові ОПОРІ повідомили, що не знають про цю акцію і не мають до неї жодного стосунку.

«Характерною особливістю цього періоду виборчої кампанії є загальне зниження традиційної агітації, замість якої почастішали випадки негативної агітації проти певного кандидата. Але низька агітаційна активність має позитивні наслідки для прозорості виборчого процесу загалом — через це знизилась загальна кількість порушень», — коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]