ОПОРА проаналізувала вісім чернігівських обласних щотижневиків, надрукованих в останній тиждень перед другим туром виборів Президента. Загалом в газетах вийшло 7 матеріалів, в яких згадувалися прізвища двох кандидатів. Переважна більшість агітації спрямована або за Петра Порошенка, або проти Володимира Зеленського.

З восьми чернігівських обласних газет, які вийшли друком за 18 квітня,  шість газет («Гарт», «Чернігівщина», «Весть», «Вісник», «Наш край», «7 дней») розмістили 7 статей на політичну тематику, ще дві газети («Деснянська правда» та «Деснянка») утрималися від передвиборчої агітації.

Зокрема, «Гарт»  в рубриці «Передвиборча агітація» надрукував статтю під назвою «Ахтем Чийгоз: «Ми не Порошенка втрачаємо, ми можемо втратити країну». Ідентичний матеріал в аналогічній рубриці вийшов в газеті «Вісник», поруч з ним розмістили текст «Зе – це зовсім не смішно», який, в свою чергу, продубльовано в газеті «Семь дней». Щотижневик «Наш край» надрукував статтю «Підтримаймо Порошенка! Збережемо Україну!».

Ще два матеріали («Не так весело, как в телевизоре» - газета «Весть» та  «Політичні маріонетки вийшли на нові торги» - газета «Чернігівщина») аналізують роботу  обласних штабів кандидатів та їх передвиборчі кампанії.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області зауважила, що згідно з ч.1 ст. 58 Закону «Про вибори Президента України», «передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. Передвиборна агітація може проводитися у таких формах: оприлюднення в друкованих та аудіовізуальних (електронних) засобах масової інформації політичної реклами, виступів, інтерв’ю, нарисів, відеофільмів, аудіо- та відеокліпів, інших публікацій та повідомлень.»

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)