У перші два тижні квітня до таких традиційних форм  агітації як білборди та роздаткова преса – додалися листівки із карикатурами на Володимира Зеленського. Наліпку із  можливими гаслами на підтримку цього кандидата виявлено під час роботи ОВК №76. На сторінці у фейсбук зафіксований публічний заклик голови Запорізької облради завітати на передвиборчі дебати кандидатів у Президенти 14 березня на стадіоні Олімпійському. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Після першого туру президентських виборів ОПОРА здійснювала моніторинг зовнішньої реклами, роздаткових матеріалів та дописів у соціальних мережах на предмет політичної агітації.

6 квітня в громадському ліфті запорізького житлового будинку №55 на вулиці Поштовій зафіксована наліпка із текстом «Україні потрібен ПОРОХ» із кольоровою гамою та стилістикою шрифтів, що напередодні першого туру використовувалися в оформленні білбордів.

8 квітня на своїй сторінці у фейсбук голова Запорізької обласної державної адміністрації Костянтин Бриль поширив заклик приїхати 14 квітня до Києва на площу перед НСК «Олімпійський», щоб підтримати «свого кандидата» і подякувати «своєму президенту». В оформлені афіші використане упізнаване зображення обличчя Петра Порошенка.

Зазначимо, що на сторінці Костянтина Бриля систематично розміщуються репости з інформацією на підтримку цього кандидата у Президенти.

А депутат Запорізької міської ради Михайло Прасол змінив обкладинку свого профілі у фейсбук на картинку із зображенням Володимира Зеленського та колажем із можливим поєднанням рис Петра Порошенка і тварини. Знизу картинка має напис: «21 квітня. Вирішальний вибір».

13 квітня мешканка Запоріжжя Олена Ярошенко сповістила у своєму дописі в фейсбук, що до її поштової скриньки поклали газети. До тексту вона додала фотознімки видання із зображення Володимира Зеленського та політичними гаслами. ОПОРА зателефонувала до пані Олени й отримала від неї коментар: «У нас вона лежала у поштовій скриньці і такі ж, мені батько сказав, роздавали на Малому ринку дві милі дівчини. Він заніс в квартиру, сказав, що не взяв їх на Малому ринку, прийшов додому, а вона, виявляється, у нас у поштовій скриньці лежить».

Також 13 квітня на Малому ринку було зафіксована роздача листівок із ознаками «чорного піару» на адресу Володимира Зеленського.

15 квітня до ОПОРИ звернувся мешканець Запоріжжя Олександр Лебидь із проханням звернути увагу, що нібито під час засідання ОВК в ТВО №76 на папці для робочої документації використана наліпка із можливою ознакою агітації. До свого звернення він додав світлину.

ОПОРА взяла коментар щодо цього інциденту в голови згаданої ОВК Віталія Беседіна. Він зазначив, що випадок трапився при прийманні документів від потенційних членів дільничних виборчих комісій і також наголосив: «Явних порушень не було, але була маленька проблема, коли від представника штаба Зеленського принесли папку на якій написано «Зе команда». Але як тільки ми це помітили – відразу прибрали можливу агітацію з приміщення окружної виборчої комісії. Це не є закликом голосувати за конкретного кандидата, це була наклейка представництва громадської організації».

Традиційною формою політичної агітації у Запоріжжі лишається роздача газет офіційними представниками кандидатів. Білборди як містять вихідні дані, так і розміщенні без них. Поширена практика, яку фіксували і в день виборів — білборди без прямих закликів прихильності до кандидата, але певним візуальним рядом, що асоціюється із ним.

16 квітня у Шевченківському районі Запоріжжя помічений білборд Юрія Бойка зі словами подяки до своїх виборців.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.