Дільнична виборча комісія № 650577 (185-ий ТВО) отримала виборчі бюлетені з порушенням – на засіданні комісії не була прийнята відповідна постанова.

Про це повідомив спостерігач ОПОРИ.

19 квітня представники ДВК № 650577 прийшли в приміщення ОВК отримувати бюлетені. Але з’ясувавши, що у них відсутня постанова про уповноваження членів комісії на отримання бюлетенів, члени ОВК відправили представників дільничних комісій проводити засідання та приймати постанову.

О 12:04 представники  ДВК № 650577 зайшли отримувати бюлетені вже з постановою, на якою час прийняття був зазначений 12:00.

На зауваження спостерігача секретар ДВК запевнила, що постанова була, а час на ній поставили,  коли прийшли отримувати бюлетені в ОВК.

Разом з представниками ДВК № 650577 спостерігач поїхала на дільницю, попросила подивитись документи комісії та з протоколу засідання комісії виявила, що рішення про прийняття відповідної постанови не приймалося, а наявна копія постанови відрізняється від тієї, яку члени комісії надали ОВК.

Секретар ДВК підтвердила, що Постанова дійсно не була прийнята й тільки сьогодні о 15.00 відбудеться засідання комісії, на якій планується прийняти відповідне рішення.

Відповідно до частини третьої статті 73 Закону України «Про вибори Президента України», окружна виборча комісія не раніш як за три дні, але не пізніш як за 24 години до дня виборів або дня повторного голосування на своєму засіданні передає всі виборчі бюлетені дільничним виборчим комісіям в упаковці підприємства-виготовлювача. Від імені кожної дільничної виборчої комісії виборчі бюлетені приймають не менш як три члени кожної дільничної виборчої комісії, уповноважені на це її рішенням.

Як прокоментував координатор довготермінового спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області, члени дільничних виборчих комісій на своєму засіданні повинні визначити і зобов’язати трьох представників, які мають прийняти і транспортувати виборчі бюлетені з приміщення ОВК до відповідної дільниці. Це має бути рішення, оформлене постановою і саме на основі цього документу ОВК має ідентифікувати осіб, відповідальних за транспортування бюлетенів. «Рішення ДВК може прийнятися лише під час її засідання, і оформлення постанови перед входом до ОВК говорить про те, що вона не була прийнята у відповідному порядку. Ця вимога покликана унеможливлювати порушення або видачу бюлетенів особам, які на це не були уповноважені, і важливо її дотриматися», – підсумував координатор.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба зазначає, що процедурні  порушення,  в тому числі грубі порушення порядку ведення діловодства є характерними для роботи дільничних виборчих комісій в Україні. Така ситуація зумовлена в тому числі тим, що більшість складу комісії не проходить спеціалізованого навчання. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)