Напередодні другого туру виборів в Дніпропетровській області значно зменшилась інтенсивність виборчого процесу в порівнянні з першим туром виборчої кампанії. Спостерігачі фіксують зменшення кількості агітації на зовнішніх носіях. Водночас, відмічається активізація прихильників кандидатів в соціальних мережах. За останні два тижні другого туру виборів область не відвідав жоден з кандидатів на пост Президента України. Про це під час прес-конференції 19 квітня розповів координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Дніпропетровській області.

 «Перед другим туром виборів спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують значне зниження інтенсивності виборчого процесу в області. Наприклад, зменшилася кількість політичної реклами на зовнішніх носіях. Не відвідували область самі кандидати, не відбувалися зустрічі. Знизилась активність штабів обох кандидатів. Змістилися акценти з агітації виборців. Наприклад, зараз це активно відбувається у соціальних мережах. У нас в області агітаційна кампанія від штабів відбувалася переважно по радіо та телепрограмах, там найчастіше згадували про кандидатів. Переважно робота штабів була зосереджена на формуванні дільничних виборчих комісій та окружних виборчих комісій», - сказав він.

В Кривому Розі штаб кандидата на пост Президента України Володимира Зеленського організував автопробіг містом серед прихильників. У штабі Порошенка останні дні активно працював колцентр щодо нагадування про  день голосування та транслювався аудіозапис Президента з закликом зробити вирішальний вибір.

Щодо роботи окружних виборчих то що оскільки були стислі терміни між першим та другим виборчим туром, це наклало певні відбитки на формування комісій. Членів комісій мали право подавати лише два кандидати. Склад формувався 50% на 50%.

«Майже вся організація у нас у 17 округах трималася не на штабах, а на окружних виборчих комісіях. Вони в скорочені терміни сформували дільничні виборчі комісії. На жаль, обидва кандидати не подали передбаченому законом кількість членів дільничних виборчих комісій. Це не є порушенням, оскільки кандидати мали право, але вони не використали 50% по своїй квоті, щоб подати і закрити склад членів дільничних виборчих комісій. І майже всі окружні виборчі комісії формували дільничні за поданням голови ОВК. І зараз ще досі відбуваються певні заміни у формуванні дільничних виборчих комісій. Оскільки це більшість людей, які вперше братимуть участь у виборах як члени дільничних виборчих комісій, вони часто відмовляються від роботи на керівних посадах (голова або секретар). Вони бояться відповідальності за порушення законодавчих норм. Через це відбуваються певні процеси заміни».

Під час формування дільничних виборчих комісій спостерігачі ОПОРИ зафіксували у 28 виборчому окрузі можливі порушення під час формування.

«Коли комісія поспішала з термінами і намагалася раніше сформувати дільничні виборчі комісії. На засіданні голова окружної виборчої комісії озвучила, що кандидати, на жаль, не подали членів комісій у повному обсязі, є велика недостача до певних визначених норм статті 85 кількісного складу дільничних виборчих комісій. І в такій же недостатній кількості було проголосовано про початок роботи комісії. Але пізніше вони доформатовувалися уже без засідань, тож у нас виникають певні підозри щодо можливих порушень виборчого законодавства. ОВК вже отримали і сьогодні передають бюлетені дільничним виборчим комісіям. І нас насторожують певні факти, що на певних виборчих дільницях (переважно це спеціальні виборчі дільниці) наші спостерігачі зафіксували велике збільшення кількості виборчих бюлетенів (у порівнянні з першим туром виборів). Наприклад, у 34 виборчому окрузі на спецдільниці № 120712 виборців зазначається — 576, а бюлетенів передається 1 568. Також на дільниці № 120480 попередньо зазначається 253 виборців, бюлетенів передається 560. Тобто вдвічі або втричі більше виборчих бюлетенів. Це нас насторожує. У законі чітко зазначається, що на кожну виборчу дільницю не більше, як на 0,5% більше виборчих бюлетенів (від зареєстрованих виборців). З цього приводу ми будемо намагатись слідкувати за подіями на цих дільницях. Це переважно виборчі дільниці у місцях позбавлення волі», - повідомив координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Дніпропетровській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)