18 квітня Рівненський міський суд задовольнив адміністративний позов Галини Нагорної до дільничної виборчої комісії №560930 та Відділу ведення державного реєстру виборців міста Рівне з вимогою уточнити списки виборців та внести її до списку виборців у другому турі виборів Президента України 21 квітня 2019 року.  

18 квітня до Рівненського міського суду звернулась Ірена Денищук, яка є донькою Галини Нагорної.

Галина Нагорна тривалий час проживає та працює на території Грузії. Однак на день виборів, 21 квітня, жінка разом з донькою перебуватиме в Україні у місті Рівному. До України вона буде доїздити автомобілем і прибуде на територію України не раніше 19-20 квітня 2019 року.

Таким чином, у строки, встановлені законодавством, Галина Нагорна особисто подати заяву про зміну адреси голосування не може ні в порядку звернення до органу ведення державного реєстру виборців, а ні до суду.

10 квітня Галина Нагорна звернулася  до української консульської установи в Грузії для зміни місця голосування у зв’язку із від’їздом до України, однак - отримала усну відмову у задоволенні її заяви.

Відповідно, 18 квітня донька Ірена Денищук звернулась до суду з адміністративним позовом:

  • Зобов'язати Відділ ведення Державного реєстру виборців Рівненської міської ради тимчасово визначити місце голосування (виборчу дільницю) під час повторного голосування на виборах Президента України Галини Нагорної на виборчу дільницю №560930, м. Рівне.
  • Зобов’язати дільничну виборчу комісію №560930 уточнити список виборців для повторного голосування, шляхом включення до списку виборців для повторного голосування виборця Галини Нагорної.

Судовий процес відбувся пообіді і, розглянувши позовну заяву, Рівненський міський суд вирішив:

  • Адміністративний позов Галини Нагорної до дільничної виборчої дільниці №560930 територіального виборчого округу №152, Відділу ведення державного реєстру виборців про уточнення списку виборців – задоволити.
  • Зобов’язати дільничну виборчу комісію №560930 уточнити списки виборців та внести Галину Нагорну до списку виборців з виборів Президента України у другому турі 21 квітня.
  • Направити рішення суду про внесення змін до списку виборців до органу ведення Державного реєстру виборців та відповідної дільничної виборчої комісії.

Громадська громадська омбудсменка Громадянської мережі ОПОРА із захисту виборчих прав Марія Цип’ящук склала позовну заяву до суду та супроводжувала консультативно впродовж судового процесу.

За словами Марії Цип’ящук, наразі у чинному виборчому законодавстві існує норма, яка унеможливлює зміну адреси голосування виборцем, що має постійне місце проживання за кордоном - інакше, ніж в Україні. При цьому, фактично із заявою про зміну адреси голосування можна звернутися не пізніше 5-ти днів до проведення голосування - до дільничної виборчої комісії чи відділу ведення державного реєстру виборців, або ж - не пізніше двох днів до дня голосування - подати таку заяву у судовому порядку. При цьому, чимало людей, які постійно проживають в іншій країні - не можуть фізично прибути в України у такі строки і змінити самостійно адресу голосування.

«У цій справі ми працювали з подібною проблемою. Певною мірою цей випадок був унікальним. По-перше, нам потрібно було довести перед судом, що зміна адреси голосування є способом уточнення до списку виборців. Це дало змогу послатися на норми Кодексу адміністративного судочинства, яке допускає подання заяви в інтересах певної особи будь-ким без спеціального уповноваження (довіреності чи договору). Також, оскільки заявниця подорожувала до України автомобілем і, відповідно, квитків у підтвердження того, що вона дійсно прибуде в України, ми надати не могли - то довелося збирати інші докази, аби переконати суд, що заявниця на день повторного голосування дійсно буде в Україні. Приємно здивувала оперативність розгляду справи, бо хоча це і є вимога законодавства [розглядати заяви про уточнення списку виборців невідкладно, якщо така заява подана за два дні до проведення голосування]  ми передбачали, що, у зв’язку із завантаженістю суддів такий розгляд може затягнутися. Подану вранці заяву суд розглянув вже пообіді.  Щоб встановити, що зміна адреси голосування - це дійсно воля заявниці - суд зв'язався з нею за допомогою додатку Viber, оскільки це був найпростіший засіб зв'язку, враховуючи, що жінка перебувала в дорозі. Такі мобільні та розумні рішення безперечно тішать, як і те, наскільки відповідально люди ставляться до реалізації своєї можливості активного виборчого права», - прокоментувала громадська омбудсменка Громадянської мережі ОПОРА із захисту виборчих прав Марія Цип’ящук.

Згідно ст. 38 Конституції України громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Згідно ч. 1 ст. 274 Кодексу адміністративного судочинства право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі.

Статею 351 Закону України «Про вибори Президента України» передбачена тимчасова зміна місця голосування виборця без зміни виборчої адреси.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.