Напередодні другого туру виборів Президента України активність кандидатів на пост Президента значно знизилась, проте збільшилась кількість зафіксованих випадків агітації проти кандидата на пост Президента Володимира Зеленського. Про це повідомили 18 квітня представники Громадянської мережі ОПОРА.

Під час прес-конференції «Рівненщина напередодні дня голосування» були представлені результати громадського спостереження ОПОРИ за виборчою кампанією у Рівненській області до другого туру виборів Президента України, які відбудуться 21 квітня.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області Михайло Балик розповів про формування нових окружних та дільничних виборчих комісій та зафіксовані спостерігачами ОПОРИ порушення.

«На Рівненщині сформовані п’ять окружних виборчих комісій до другого туру виборів Президента Україна 21 квітня. Склад однієї виборчої комісії становить 14  осіб. 57 осіб мають досвід роботи під час першого туру президентських виборів у складі попередніх окружних комісій. Середній вік членів комісій – 47 років. Серед числа комісій 45 є жінками та 25 – чоловіки. Усі дільничні виборчі комісії утворились вчасно та за поданнями двох кандидатів: Володимира Зеленського та Петра Порошенка», - розповів Михайло Балик.

Загалом, активність кандидатів на пост Президента України до другого туру значно знизилась. Переважає розміщення друкованої агітаційної продукції, зокрема і тих, що мають ознаки «чорного піару». Так, у Рівному та Здолбунові спостерігачі ОПОРИ неодноразово фіксували білборди та листівки з прихованою агітацією проти кандидата на пост Президента Володимира Зеленського.

Також за інформацією представника ОПОРИ, у Рівненській області 7393 виборці змінили місце голосування до другого туру виборів Президента України. При цьому, у Рівному змінили місце голосування 2228 виборців.

Про процес роботи Національної поліції розповів заступник начальника ГУНП в Рівненській області Руслан Стрельбіцький.

«П’ять наших окружних виборчих комісій були прийняті під охорону. 18 квітня у нас розпочався процес видачі виборчих бюлетенів для дільничних виборчих комісій. Зокрема, вже проведені інструктажі з особового складу. Сьогодні ми візьмемо під охорону бюлетені в районних центрах та місті Вараш. Фактично із завтрашнього дня на 1006 дільницях охорону збереження цілісності печаток та сейфів забезпечать 1190 працівників поліції», - сказав Руслан Стрельбіцький.

У день проведення виборів допомогу на виборчих дільницях будуть надавати працівники Служби надзвичайних ситуацій, які разом з працівниками поліції відповідатимуть за дотримання пожежного стану. Крім того, із 18 квітня особливий склад ГУНП в Рівненській області переведений на посилений варіант оперативної служби діяльності. У цілодобовому режимі працює центр ГУНП, який моніторить ситуацію в області для своєчасного, оперативного та всебічного реагування.

 «Ми передбачаємо ряд можливих провокацій. Це, в першу чергу, щодо можливих замінувань. Спільно з ДСНС у нас створено 6 технічних груп, які пропорційно розміщені на території області. Тому, ми вчасно зможемо виїхати на ту чи іншу дію», - додав працівник поліції.

Крім цього, Руслав Стрельбіцький розповів про ряд організаційних заходів. Зокрема, створені резерви з числа працівників особливого призначення та Управління патрульної поліції; допомогу надає Національна гвардія України: створені відповідні резерви для реагування надзвичайних ситуацій; посилено охорону публічного порядку на вулицях.

Регіональний координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами наголосив на компетенції виборчих комісій, як важливої складової організації виборчого процесу.

«Якщо розглядати другий тур і терміни їх проведення, то вони є досить зжатими. І у ці терміни відбувався набір та формування як окружних, так і дільничних виборчих комісій. Важлива роль виборчих комісій в організації виборчого процесу та забезпечення можливості для виборців проголосувати», - розповів він.

На думку спікера, дільничні виборчі комісії часто стикалися з нерозумінням ведення виборчої документації. Відповідно, виникали помилки, що затягували процес підрахунку та встановлення результатів волевиявлення виборців.

«Відтак, важливим моментом в роботі комісій є розуміння складання виборчої документації. Якщо ми говоримо про відкритість та прозорість виборчого процесу, то ознайомлення з ходом голосування комісій є досить важливим. На жаль, отримати цю інформацію досить важко. Найбільша проблема – коли на підрахунку голосів виборча комісія не складає протокол про підрахунок голосів і затягування процесу відбувається через те, що комісії неодноразово їдуть на уточнення», - зазначив регіональний координатор.

Координатор й додав про зафіксовані випадки невиконання процедурних завдань комісією для затягування часу, з метою отримання додаткових коштів з державного бюджету. Зокрема, коли дільничні виборчі комісії 156 територіального виборчого округу навмисне «затягували» роботу, щоб отримати заробітну плату за додатковий день.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.