Громадянська мережа ОПОРА дослідила, як розгорталась передвиборча кампанія кандидатів на пост Президента в квітні у Львівській області. Основними формами агітації були зовнішня реклама, реклама в медіа, публічні заяви місцевих лідерів думок.

Основною формою агітації була зовнішня реклама, хоч її кількість відчутно зменшилась, порівняно з березнем. У Городоцькому, Яворівському, Сокальському, Кам’янко-Бузькому та Жовківському районах залишились із березня білборди і сітілайти з написом «Думай!» на бордовому тлі. У Львові на поодиноких зовнішніх носіях з’явилась подібна за дизайном реклама «Головне — не втратити країну!». З середини квітня у Львові, Яворові, Червонограді та Дрогобичі спостерігачі ОПОРИ почали фіксувати білборди із зображенням Петра Порошенка та Володимира Путіна, а також написом «21 квітня. Вирішальний вибір!». У другій половині місяця в Яворові та Дрогобичі зовнішню рекламу, де були зображені Порошенко і Путін, замінили на рекламу із гаслом «Головне — не втратити країну!»

У Жовкві та Львові спостерігались поодинокі білборди Володимира Зеленського з написами «Кінець епохи жадібності. 21 квітня 2019» та «Кінець епохи брехні. 21 квітня 2019».

У Сокальському, Кам’янко-Бузькому та Жовківському районах, а також містах Львові, Самборі, Старому Самборі, Турці, Бродах, Стрию, Червонограді та Мостиськах роздавали друковані матеріали з передвиборчою агітацією Петра Порошенка. Зокрема у Львові та в окремих районних центрах роздавали газету на першій сторінці якої було те саме що й на білбордах зображення Петра Порошенка й Володимира Путіна з написом «21 квітня обирай!». На інших 7 сторінках містились короткі повідомлення, чому відомі українці, зокрема, Ада Роговцева, Ярослав Грицак, Оксана Забужко, Мустафа Джемілєв підтримують чинного главу держави.

Примітно, що поруч із матеріалами, виготовленими на замовлення кандидата, поширювався спецвипуск газети Україна молода». У ньому були розміщені публікації з ознаками «чорного піару» Володимира Зеленського «Чому Зеленський ховається від виборців», «Що проглядається за маскою Зе», «У Москві вже аплодують» та інші. У спецвипуску надрукували коментарі низки відомих суспільних діячів, у яких вони критикують Володимира Зеленського. Крім того, в газеті містилась розгорнута стаття «Тільки Порошенко може гарантувати безпеку українців».

Також люди на вулицях міст поширювали друковані матеріали зі зверненням Ініціативної групи «Першого грудня» , у якому учасники групи заявляють: «Ми віримо, що Петро Порошенко спроможний це зробити, а тому голосуватимемо за нього».

Однією з поширених форм агітації за Петра Порошенка було розміщення у газетах заяв та звернень від імені місцевих політиків, бізнесменів, громадських діячів. Про підтримку Порошенка публічно заявила «Українська галицька партія». На своїй сторінці у Facebook та в місцевій пресі УГП оголосила, що спілкуватиметься з людьми у містах і селах та переконуватиме віддати голос за цього кандидата. Крім того, у місцевих ЗМІ з’явились матеріали, де підтримку чинному Президенту висловив народний депутат Андрій Кіт. Колективним зверненням закликали голосувати за Порошенка керівники підприємств, установ, громадських організацій, депутати обласних та районних рад у кількох районах Львівської області.

Громадський рух «Відсіч» у Львові поширював листівки із заголовком «Зупинити проросійський реванш». Друковані матеріали містили інформацію, що на думку їхніх авторів, доводить проросійський вектор політики, яку в разі перемоги вестиме Володимир Зеленський, а також заклик: «21 квітня прийди та обери Україну! Не дай змарнувати досягнення останніх п’яти років! Долучайся до боротьби!».

Крім того, спостерігачі ОПОРИ фіксували листівки з ознаками «чорного піару» Володимира Зеленського на дошках оголошень у Самборі. Друковані матеріали із закликами «Захисти Україну! Не віддай Путіну. Зупини Зеленського!» поширювались у Перемишлянах. У Львові в одному із корпусів Національного університету «Львівська політехніка» висіла роздруківка з заявами Юрія Андруховича, Бернара-Анрі Леві та Оксани Забужко, у яких письменники критикують Володимира Зеленського, вбачаючи в його можливій перемозі ризик для України.

Нагадаємо, частина 1 статті 58 Закону «Про вибори Президента України» визначає передвиборну агітацію як здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Вона може здійснюватись у формі зустрічей із виборцями, проведення мітингів, демонстрацій, реклами в ЗМІ, розповсюдження виборчих листівок, розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами, тощо. Відповідно до частини 2 цієї ж статті: «Громадяни України мають право вільно і всебічно обговорювати передвиборні програми кандидатів на пост Президента України, політичні, ділові та особисті якості кандидатів, вести агітацію за або проти кандидатів».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)